Смразяващият човешки атлас на нацисткия д-р Пернкопф (18+)

34187
Смразяващият човешки атлас на нацисткия д-р Пернкопф (18+)
Снимка: iStock

Не са изключение случаите в историята, когато наследството в науката е оставяно с човешки мъки, скръб и смърт. Атласът на австрийския професор по анатомия Едуард Пернкопф, живял и работил по време на нацистка Германия, е подобен пример. Материал за тази книга били затворниците от концентрационните лагери и други жертви на фашисткия режим.

„Топографска анатомия на човека“, или атласът на Пернкопф, се счита от много изследователи за „изключителна книга с голяма стойност“, „най-добрия пример за анатомична рисунка в света“, тъй като според някои учени съдържа такъв брой от анатомични детайли, които не могат да се открият в нито едно подобно произведение.

Но този атлас не е за хора със слаби сърца. Кожата, мускулите, сухожилията, нервите, костите са изобразени толкова ясно и цветно, че изглеждат като истински.

Как е създадена книгата

Пернкопф работи върху своя анатомичен атлас повече от 20 години. Той започва работа по книгата през 1933 г., когато е директор на Анатомичния институт във Виенския университет. През същата година се присъединява към редиците на Националсоциалистическата германска работническа партия, а пет години по-късно, благодарение на усилията на съпартийци, се издига нагоре по кариерната стълбица - става декан на медицинския факултет.

Първото нещо, което Пернкопф прави на новата си позиция, е идеологическа работа с подчинените си: преподавателите трябвало да се кълнат във вярност към Адолф Хитлер и да го приемат за лидер на австрийците. Всеки, който отказвал да признае Хитлер, бил уволняван. В резултат на това 77% от преподавателския състав напуснахали катедрата, включително трима Нобелови лауреати. Също така били изгонени всички евреи. Ученият ги прогонил по-бързо от всеки друг декан в Третия райх.

Австрийският анатом бил работохолик. Той започвал работа в 5 сутринта и работел по 18 часа на ден: работил в моргата и давал инструкции на художниците да скицират до най-малкия детайл това, което извличали. Преподаването и административните дела също отнемали много време.

Ученият инструктирал асистентите да нарисуват органите възможно най-детайлно, така че при отпечатване да изглеждат като истински. Добрата детайлизация била постигната благодарение на специална обработка на хартията за акварел. Единственото отклонение от "високото ниво на реализъм" било използването на по-ярки цветове в работата на художниците. Това било направено, за да може читателят да разпознава по-добре и да разграничава "ключови анатомични ориентири".

Снимка: MUV-Josephinum

През 1939 г. в Третия райх била издадена заповед, според която телата на повечето затворници в концентрационните лагери трябвало да бъдат изпратени в най-близките анатомични отдели с изследователска и учебна цел. Понякога тези зали били толкова претъпкани, че екзекуциите трябвало да се отлагат.

Според д-р Сабине Хилдебрант от Харвардската медицинска школа поне половината от 800-те изображения в атласа са части от телата на политически затворници: дисиденти, хора с нетрадиционна ориентация, евреи и цигани.

Издаването на атласа

Първият том на атласа излиза от печат през 1937 г. и се състои от две части, едната от които е посветена на анатомията като цяло, а другата - на гръдния кош и горните крайници. Четири години по-късно, през 1941 г., излиза вторият том, състоящ се също от две книги - с описание на коремната кухина, таза и долните крайници.

През 1941 г. започва войната със СССР. Пернкопф не отива на фронта, а продължава работата си по атласа и малко по-късно получава нов пост. През 1943 г. става ректор на Виенския университет. Два дни след капитулацията на Германия през май 1945 г. ученият губи поста си и е арестуван от американски войници през август.

В продължение на три години анатомът е държан в германски лагер за военнопленници в Глазенбах. Въпреки че никога не е обвинен в престъпления, през целия период на затворничеството изпълнява тежка физическа работа (разрушава сгради и копае трапове), което подкопава здравето му. След освобождаването си Пернкопф се завръща във Виена, за да подготви третия том от своя атлас за публикация.

Снимка: Amazon

Кабинетът, в който Пернкопф работи преди войната, е разрушен по време на бомбардировките, и ученият няма къде да завърши работата си. Но има и любопитен детайл: еврейският д-р Ханс Хоф, който е изключен от медицинския факултет благодарение на Пернкопф през 1938 г., предоставя на своя колега две малки стаи в неврологичния институт. Тук анатомът се събира отново със старите си помощници и през 1952 г. издава друг том от атласа, посветен на човешката глава и шия. Вероятно източникът за новия том са били архивни данни.

Осем години по-късно излиза последният, четвърти том, но Пернкопф не го вижда, тъй като умира през 1955 г.

През 60-те години в Европа излиза съкратена двутомна версия на труда на Пернкопф, от която издателите премахват пояснителния текст на анатома, както и някои нацистки символи по илюстрациите. Тази версия на книгата е преведена на пет езика и е оценена високо както от студенти по медицина, така и от лекари. Освен това книгата получава положителна оценка в много страни по света, тъй като тогава никой от читателите не знае смразяващата история на създаването на атласа.

Скандалът с книгата

През 1996 г. професорът по медицина Едзард Ернст публикува статия, в която обвинява Пернкопф, че е изиграл роля в организирането на експерименти върху хора и по-специално в използването на жертви за съставяне на своя атлас.

Година по-късно хирургът Хауърд Исраел от Колумбийския университет открива доказателства, че някои от страниците на книгата изобразяват политически затворници.

Специална комисия, създадена през 1997 г., установява, че между 1938 и 1945 г. фашистите са доставили в университета на Пернкопф 1377 тела.

Оттогава в научната общност се дискутира въпросът дали използването на атласа за медицински цели нарушава нормите на научната етика, или не. Лекарите не са стигнали до единен отговор.

След разкриването на зловещата история атласът никога повече не бил издаден. Въпреки това някои томове от книгата все още могат да бъдат закупени онлайн, макар и срещу доста солена цена.

Хирурзите от Кралския колеж твърдят, че във Великобритания работата на Пернкопф не се използва в практиката, а се съхранява само в библиотеките за „исторически цели“.

Снимка: Journal of Biocommunication

Но изследване, проведено сред британски неврохирурзи, показало, че 59% от лекарите знаят за атласа на Пернкопф, а 13% го използват в работата си. На въпроса, дали за лекарите е станало морално по-трудно да използват книгата, след като са научили нейната история, 69% са отговорили отрицателно, 15% са отговорили утвърдително, а 16% се затруднили да отговорят.

Атласът в медицинската практика

Много лекари използват атласа на Пернкопф в практиката си не само във Великобритания. Например неврохирургът Сюзън Макинън от Вашингтонския университет в Сейнт Луис признава, че при някои сложни операции вади книгата на Пернкопф от шкафчето си.

"Помага ми да намеря определен нерв по време на една или друга операция. През тялото ни преминава огромно количество от тях и без помощ намирането на необходимия е много проблематично - обяснява докторът. - Всички пациенти, които оперирам, са предупредени за страшния произход на книгата."

Падналият астронавт: Скандалната история за първата скулптура на Луната

През 2018 г. равинът Полак и медицинският историк и психиатър Майкъл Гродин изготвили научен доклад за това, колко етично е използването на атласа в Израел. Според изводите на доклада правителството на страната ще позволи използването на книгата на Пенкропф за спасяване на човешки животи, при условие че нейният произход и история бъдат оповестени публично, за да се почете по такъв начин паметта на всички онези хора, които са станали "материал" за атласа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com