Ръкопис на пет века описва ракетната технология

33473
Ръкопис на пет века описва ракетната технология
Снимка: Public Domain

Така нареченият ръкопис Сибиу, или ръкописът на Хаас, е открит през 1961 година, но е написан през XVI век.

Това е немскоезичен трактат от 450 страници, включващ комбинацията от фойерверки и оръжейни технологии. Авторството на документа се приписва на трансилванския (според други източници - австрийски) военен инженер Конрад Хаас (1509-1576), който днес се смята за брилянтен „прорицател” и първият изобретател на ракетни двигатели. Той е пионер на ракетното задвижване - неговите проекти включват тристепенна ракета и пилотирана ракета.

В същото време този ръкопис е изненадващо слабо известен, много хора никога не са чували за него. Освен това е автентичен. Той описва многостепенна ракета и различни горивни смеси. Някои изследователи смятат, че Хаас не е мислил сам за такива напреднали технологии, а е използвал по-древни източници, които не са стигнали до нас.

Описание на ракети от Конрад Хаас. Снимка: Arhivele Nationale ale României

През 1961 г. ръкописът Сибиу е случайно открит от проф. Дору Тодеричиу от Университета в Букурещ. Той открил ръкописа в архива на румънския град Сибиу, откъдето ръкописът е получил името си.

Отначало Тодеричиу не осъзнал важността на този документ, но колкото повече четял, толкова повече се удивлявал от информацията на страниците му. Имало не само подробни описания на многостепенни ракети, но и чертежи на тези ракети. Не е известно дали Хаас е успял да приложи своите теории на практика, въпреки че има слух, че нещо се е случило в Сибиу през 1550 г., което можело да се нарече „изстрелване на ракета“. За съжаление до нас не са достигнали никакви документални доказателства за това.

Смята се също, че Йохан Шмидлап, немски производител на фойерверки, е експериментирал с постановката през 1590 г., използвайки дизайн, който той нарича „степенна ракета“.  

Преди да бъде открит ръкописът в Сибиу, изобретяването на тристепенната ракета се приписвало на полско-литовския артилерийски специалист Казимир Семьонович, който първи описва тристепенната ракета през 1650 г. в неговата творба Artis Magnae Artilleriae Pars Prima. В същото време чертежите на ракетите в книгата му поразително приличат на рисунките от ръкописа на Хаас, вероятно затова има теория, че Семьонович е плагиатствал. А може би Семьонович просто е използвал същите древни източници, както вероятно Хаас.

Рисунки на ракети от книгата на Семьонович. Public Domain

Така или иначе и двамата по подобен начин описват ракетна конструкция, която все още се използва в съвременните ракети. Техните ракети имали и много модерно сопло с форма на камбана. Но и в двете конструкции липсват средства за стабилизиране на полета или триъгълно „оперение“, което показва, че вероятно са били само груба концепция, а не действително ръководство по конструиране.

Въпреки че Конрад Хаас е разработил оръжие, което трябвало да убива, в сърцето си той бил хуманист. В последния параграф на главата за използването на ракети за военни цели той пише:

„Но моят съвет е повече мир, а не война, оставяйки пушките спокойно на склад, така че куршумът да не се изстрелва, барутът да не е изгорен или мокър, така че принцът да пази парите си, оръжейникът - живота си; това е съветът, който Конрад Хаас ви дава.“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com