Сътресенията на мозъка влияят по-силно на жените

6545
Сътресенията на мозъка влияят по-силно на жените

Наблюдения на състоянието на студенти и студентки показали, че момичетата доста по-остро понасят последствията от сътресенията на мозъка и изпитват повече проблеми след подобни травми преди началото на сезона в сравнение с момчетата, обяснили учени на конференция по неврофизиология на спорта.

"Необходими са ни повече данни и практически изследвания, за да потвърдим тези резултати и да разберем защо жените изпитват проблеми по време на тренировки преди началото на сезона. Подобни данни може да са интересни на лекарите на екипите, които помагат на спортистите да се възстановят след сътресения", казва Катрин О'Конър от Мичиганския университет в Ан Арбър (САЩ).

Русе ще се бори за приза "Европейски град на спорта"

Русе ще се бори за титлата "Европейски град на спорта". Кандидатурата на града ни ще бъде обявена официално на пресконференция днес. Н...

О'Конър и колегите ѝ стигнали до този извод, като наблюдавали здравословното състояние на няколкостотин студенти в спортни отбори на университета в продължение на няколко сезона. Около половината от тях играели в контактни видове спорт и една четвърт били получавали сътресения.

По време на експеримента учените периодично канели студенти за изследване, по време на което следили измененията в интелектуалните им способности и в спортните им навици след всяко сътресение и други видове травми.

Както показали тези наблюдения, сътресенията на мозъка, въпреки представите, не водели към снижаване на умствените способности нито при мъжете, нито при жените. От друга страна, момичетата доста по-силно усещали последствията от сътресенията след приключването и преди началото на сезона – при тях се снижавали реакцията, остротата на паметта, скоростта на мислене и други важни характеристики.

Средно реакцията на спортуващите студентки се снижавала с 19 милисекунди в сравнение с момчетата, преживели аналогични сътресения, и скоростта на работа на тяхната памет била с 8,5% по-ниска.

Птиците, които спортът уби (ВИДЕО)

Спортът на открито крие някои рискове. Не само за играчите, но и за всичко, което ги заобикаля. Така често сме свидетели на случаи, в ...

Все още неврофизиолозите не знаят защо реакцията на мъжете и жените на сътресения се различава толкова силно и ще се опитат да намерят отговора в бъдещи наблюдения на спортисти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно