Любимата музика зависи от стила на мисленето

14303
Любимата музика зависи от стила на мисленето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Музикалните предпочитания на човека се определят от стила на неговото мислене.

Допитване до 4000 души показва контраст между вкусовете на тези, които обръщат внимание преди всичко на закономерностите и механизмите на устройството на света, и тези, за които е по-важно човешкото отношение. Изследването е представено в сп. PLoS One.

Най-необходимите неща, които трябва да носим на музикален фестивал

Лятото, освен сезонът на почивките и забавленията, е сезонът и на музикалните фестивали. На 7-ми и 8-ми август ще се състои Spirit of B...

Психолози от Кеймбриджкия университет са взели за ориентир теорията за емпатия-систематизация Саймън Барон-Коен (Simon Baron-Cohen).

Той предлага да се разделят хората на категории, по-склонни към систематизация (умение да разбират причинно-следствените връзки и да откриват закономерности) и към емпатия (предсказване на поведението в сложни нелинейни системи, които не се описват с набор закономерности).

Първите са по-способни към естествени и точни науки и работа с механизми, докато вторите по-добре взаимодействат с други хора, чувствайки и разбирайки техните постъпки.

Учените открили 4000 доброволци за своето изследване чрез Facebook приложението myPersonality, което кара потребителите да преминат през множество психологически тестове. Доброволците трябвало да прослушат и оценят 50 музикални произведения от 26 жанрове и поджанрове, за да сведат до минимум вероятността от непредсказуема лична привързаност към отделни музиканти и произведения.

Кое е общото между Gerard Butler, музиката и шкембе чорбата ?

Gerard Butler покори публиката в две поредни години с главните си роли в „300“ и „RocknRolla”. Във втората лент...

Хората, склонни към емпатия, се оказали любители на меката и непретенциозна музика – софт рок, кънтри, фолк, електронна, евро поп. Те не харесвали тежките и наситени композиции на жанровете пънк рок и хевиметъл. Вкусовете на систематиците се оказали точно обратните, пише Lenta.ru.

Тези различия се проследявали дори в рамките на отделни стилове – склонните към емпатия предпочитали мекия и несложен джаз, а систематиците – сложния и авангарден.

Освен това притежателите на високи показатели по скалата на емпатията предпочитали не особено енергична музика, тъжните и меланхолични композиции, а също емоционално наситените произведения. Систематиците повече харесвали енергичната, весела, агресивна и интелектуална музика.

Изводите на психолозите имат практическо значение за музикалния бизнес. "Доста средства се харчат за алгоритми, избиращи музиката за потребителите на услуги от типа на Spotify и Apple Music. Знаейки когнитивния тип на човека, тези програми ще могат по-качествено да подбират мелодиите", отбелязва саксофонистът Дейвид Грийнберг (David Greenberg), съавтор на изследването.

Инди Зара: "София носи атмосферата на моята музика“

Френско-мароканската певица Инди Зара подготвя втори концерт в България на 16 октомври, който обещава  да бъде силен и завладяващ ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно