Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

26 април 2024, 20:57 часа • 6260 прочитания

Лекарите са започнали да поставят на пациенти първата в света персонализирана mRNA ваксина срещу меланома – рак на кожата. Твърди се, че тя има потенциала трайно да се справи с този вид злокачествени тумори.

Меланомът засяга над 132 000 души годишно в световен мащаб, съобщава британското издание „Гардиън“. Това е изключително агресивна форма на рак. Този злокачествен тумор засяга не само повърхностните слоеве на кожата. Той лесно може да проникне в подлежащите тъкани и да премине в други органи, предупреждават българските лекари.

Още: Moderna обяви обещаващи предварителни резултати от изпитанията на РНК ваксина срещу меланома

Меланомните злокачествени образувание произхождат от клетки, наречени меланоцити, които нормално присъстват в кожата (също и в очите, и в мозъчните обвивки) на всички хора. Меланоцитите произвеждат и са изпълнени с пигмент, който придава цвета на кожата. Трансформацията на тези нормални клетки в кожата в туморни е генетичен процес, който стартира и се поддържа от излагането на тялото на ултравиолетова светлина, обясняват дерматолозите, цитирани от bTV.

Още: Има ли фамилна обремененост за рак на кожата?

Бенките (невусите) са доброкачествени образувания на кожата, съставени предимно от меланоцити. Малигнен меланом може да възникне както върху подлежащ невус, претърпял трансформация, така и върху участък от кожата, където бенка никога не е имало, поясняват още специалистите в тази област.

Какво е положението в България?

Меланомът на кожата мъчи около 630 българи годишно. Заболяването засяга най-често хората около 70-годишна възраст, но вече може да бъде срещнат в юношеска и в детска възраст, обяснява д-р Гергана Шаламанова, началник на отделението по медицинска онкология и дерматология към Комплексния онкологичен център в Пловдив. Проблемът според нея е, че се диагностицира късно и над 25% от заболелите умират.

Още: Замърсени лекарства и рак на кожата: Нови български данни от проф. Георги Чернев

Предразположени към заболяването са не само хора със светла кожа и коса, а също така и тези с повече от 50 бенки по тялото. Рисков фактор е честото посещаване на солариум и използването на ултравиолетови лампи.

Какво се очаква в бъдеще?

В момента хирургията е основното лечение, въпреки че понякога се използват и съпътстващо лечение – като например лъчетерапия, химиотерапия, имуноонколочна терапия и предписването на някои медикаменти. Сега експертите тестват нови инжекции, които са изработени персонално за всеки пациент и „дават разпореждане“ на тялото им да преследва раковите клетки, за да предотврати повторното връщане на болестта.

Проучване във фаза 2 установи, че ваксините драстично намаляват риска от връщането на рака при вече диагностицирани пациенти с меланом. Сега стартира последната фаза 3 от изпитването на новото лечение. Процесът се ръководи от University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Още: Контролирано предизвикан рак: Проф. Георги Чернев обяснява как този бич може да намалее

Д-р Хедър Шоу, която е национален координиращ изследовател на изпитването, обяснява пред британските медии, че тези инжекции имат потенциала да лекуват хора с меланом, но се тестват и при другите видове рак, включително злокачествените тумори в белия дроб, пикочния мехур и бъбреците. „Това е едно от най-вълнуващите неща, които сме виждали от наистина дълго време насам. Това е един наистина фин инструмент за борба с рака“, категорична е д-р Шоу.

Какво представлява ваксината?

Ваксината е индивидуализирана неоантигенна терапия. Тя е предназначен да задейства имунната система на пациента, така че неговото собствено тяло да може да се пребори с рака.

Ваксината е известна като mRNA-4157 (V940). Тя е насочена към туморни неоантигени, които се появяват при всеки конкретен пациент. Това са маркери върху тумора, които потенциално могат да бъдат разпознати от имунната система. Инжекцията носи кодирани 34 неоантигена и след поставянето ѝ активира антитуморен имунен отговор въз основа на уникалните мутации в рака на конкретния пациент.

Още: Как да различим меланом от обикновена бенка

За да се персонализира тази ваксина, се извлича ДНК от тумора, изваден по време на операцията на пациента. В целия този процес се използва и изкуствен интелект, за да се изработи инжекция по поръчка, която е специфична за тумора на дадения пациент.

Глобалното изпитване на ваксината във фаза 3 ще включи около 1100 души. Един от първите пациенти, включени в тестването на новата ваксина, е 52-годишният Стив Йънг от Стивънидж в Хартфордшир. „Наистина съм развълнуван. Това е най-добрият ми шанс да се преборя с рака“, казва той пред „Гардиън“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес