Учени обясниха какво да правим и къде да се скрием при ядрен взрив

23636
Учени обясниха какво да правим и къде да се скрием при ядрен взрив
Снимка: WikiImages / Pixabay

Почти година измина, откакто руските войски нахлуха в Украйна. Оттогава руският президент Владимир Путин неведнъж е заявявал готовността си да използва ядрено оръжие – заплахата от опустошителна ядрена война е станала по-близо от всякога.

Отчаянието на Путин: Сигнали, че планира да взриви язовир и ядрена бомба

Сега ново изследване разкрива най-добрия начин за оцеляване след мощна ядрена експлозия, ако човек се намира в бетонна сграда – стига тя да не е съборена от взрива. Според изследователите най-доброто място за подслон е в този ъгъл на стаята, който е обърнат към посоката на взрива.

Хората обаче трябва да избягват прозорците, коридорите и вратите, тъй като това са места, където екстремните ветрове се движат с най-високи скорости, достатъчно силни, за да вдигнат хората във въздуха и да причинят сериозни наранявания.

Новото изследване е проведено от учени от университета в Никозия в Кипър, които са използвали компютърно моделиране, за да изследват ефектите от близка ядрена експлозия за хората в бетонна сграда.

„Нашето изследване показва, че високите въздушни скорости остават значителна опасност и все още могат да доведат до тежки наранявания или дори смъртни случаи“, обяснява Димитрис Дрикакис, един от авторите.

3D изображение на симулирана въздушна експлозия и генерирана взривна вълна 10 секунди след детонацията на 750 kT ядрена бойна глава над типичен столичен град; радиусът на ударния балон на нивото на земята е 4,6 km. Снимка: I. Kokkinakis and D. Drikakis, University of Nicosia, Cyprus

Въпреки че в изследването не се споменава войната на Русия срещу Украйна, изследователите подчертават „нарастващото геополитическо напрежение“ и възможността за „катастрофален“ ядрен сценарий. Всичко, което се намира в близост до детонирана ядрена бомба, ще се изпари незабавно, а радиацията също представлява фатален риск.

Съществува обаче друга фатална опасност – взривната вълна, генерирана от експлозията. Взривната вълна може да предизвика въздушни скорости, достатъчно силни, за да вдигнат хора във въздуха и да причинят сериозни наранявания или смърт, дори в закрити пространства.

При ядрен удар: милиони ще загинат незабавно, милиарди ще гладуват

Причината е, че взаимодействието на ударната вълна със стените в тези части на помещенията ще доведе до нейното многократно отразяване и рязко ускоряване на движението на въздушните потоци. В някои случаи тези въздушни течения ще удрят околните предмети и хора с огромна сила, която ще надвишава теглото на тялото на човек около 18 пъти, отбелязват физиците.

Основна опасност за оцеляването на хората в закрити пространства са екстремните високоскоростни ветрове, които навлизат през различните отвори в сградата, например прозорци, казват изследователите в своята статия, публикувана във Physics of Fluids

Както отбелязват физиците, именно ударната вълна има максимална разрушителна сила, тъй като се разпространява много по-далеч от епицентъра на взрива, отколкото другите последствия от детониране на ядрено оръжие. Така термоядрена бомба с мощност от няколкостотин килотона е в състояние да унищожи голям град с площ от десетки квадратни километри.

Контури на максималната въздушна скорост през първите 10 секунди след навлизането на взривната вълна в прозореца; свръхналягане от 5 psi. Снимка: I. Kokkinakis and D. Drikakis, University of Nicosia, Cyprus

Изследователите са използвали компютърно моделиране за симулирането на стоманобетонна сграда, включваща стаи, прозорци, врати и коридори. След това симулирали ядрена експлозия от 750 килотона. Според резултатите не е достатъчно човек просто да се намира в здрава сграда, за да избегне риска от нараняване или смърт.

Опасни места на закрито, които трябва да се избягват, са прозорците, вратите и коридорите. Най-добре е човек да се скрие в ъгъла на стая, далеч от всякакви отвори като прозорец или врата, където скоростта на вятъра е по-висока. Също така учените съветват човек да се прикрие зад някакви мебели, например маса или стол. Авторите подчертават, че времето между експлозията и пристигането на взривната вълна е само няколко секунди, така че бързото заемане на безопасно място е от критична важност.

„Ако са до прозореца, хората трябва да избягат навътре в сградата и да се скрият в стая без отвори или в ъглите на стаите/коридорите“, отбелязват учените. За съжаление оцелелите ще трябва да се борят с повишени нива на радиация, опасни сгради, скъсани електропроводи и газопроводи и пожари, така че ще трябва също да „потърсят незабавна спешна помощ“.

Докато авторите се надяват, че никога няма да се наложи да следваме техните съвети, те вярват, че изследването може да помогне за предотвратяване на наранявания и да насочи спасителните усилия.

Ядрени оръжия са употребявани два пъти по време на война, от САЩ срещу японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 г. по време на Втората световна война.

"Цар бомба": Най-мощното ядрено оръжие на Путин (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин отправи серия от ядрени заплахи от началото на войната срещу Украйна миналата година. Инвазията на Русия предизвика най-голямата конфронтация между Москва и Запада след Карибската криза от 1962 г., когато САЩ и СССР са най-близо до ядрена война.

Русия и САЩ са най-големите ядрени сили, като заедно държат около 90 процента от ядрените бойни глави в света – достатъчно, за да унищожат планетата многократно. През септември 2022 г. Путин предупреди Запада, че не блъфира, когато казва, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия. Няколко дни по-късно той заяви, че САЩ са създали „прецедент“, като са хвърлили две атомни бомби върху Япония през 1945 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Смразяващата история за „Демоничното ядро“ и учените, които станаха негови жертви

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно