Учени установиха източника на „извънземен“ звук в Папуа Нова Гвинея

5169
Учени установиха източника на „извънземен“ звук в Папуа Нова Гвинея
Снимка: iStock

Сеизмологична станция на остров Манус в Папуа Нова Гвинея фиксира странни сигнали след навлизането на метеорит в земната атмосфера над Тихия океан през януари 2014 г. Като се вземат предвид данните за посоката на сигналите, през 2023 г. в Тихия океан беше организирана експедиция, която всъщност откри някои отломки, условно идентифицирани като „извънземна технология“.

ОЩЕ: Харвардски професор смята, че извънземен кораб лежи на дъното на Тихия океан

Сега обаче учените, след като анализирали данните, получени от станцията на Манус, предоставят доказателства, че не е имало мистериозни сигнали от метеорита. Това означава, че най-вероятно намереното в Тихия океан не е нещо от „извънземен произход“. За изследването съобщават от университета „Джон Хопкинс“ (САЩ).

Авторите на новата работа обясняват, че сеизмологичната станция е предоставила данни за определени вибрации на земята, които съвпадат по време с падането на метеорита. И според тяхната версия наистина е имало колебания.

„Сигналът променя посоката си с времето, съвпадайки точно с пътя, минаващ покрай сеизмометъра. Наистина е трудно да получиш сигнал и да твърдиш, че не е дошъл от нещо. Но ние можем да демонстрираме, че този сигнал има много аналози – и да покажем, че всички те имат характеристиките, които са характерни за камион, и нито една от тези, които очакваме от метеор", казва ръководителят на изследването Бенджамин Фернандо.

Тоест учените уверяват, че вибрациите, които са уловили сензорите, са произведени не от извънземен обект, а от съвсем земен камион.

Но това също означава, че метеорът може да е паднал много далеч от мястото, където е работила експедицията, тъй като зоната на търсене е очертана точно на базата на сеизмичния сигнал. За това учените от университета „Джон Хопкинс“ също са намерили доказателства. Те са използвали данни, получени северно и южно от Папуа Нова Гвинея: от станции в Австралия и в тихоокеанската островна държава Палау.

ОЩЕ: Експерти са озадачени, че учен от Харвард ще търси извънземни отломки в океана

След като анализирали данните о станциите, предназначени да откриват звукови вълни от ядрени опити, Фернандо и колегите му идентифицирали по-вероятно място за останките от метеорита – на повече от 100 мили от района, изследван миналата година. Екипът стигнал до извода, че материалите, извлечени от океанското дъно, всъщност са малки обикновени метеорити или частици, които са били част от метеорити и са се формирали въз основа на влиянието на околната среда на Земята.

„Каквото и да е намерено на морското дъно, абсолютно не е свързано с този метеор, независимо дали е бил природен космически камък, или част от извънземен космически кораб. Въпреки че силно подозираме, че не е било нещо извънземно“, добавя Фернандо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно