X
 
 

Учените се отказаха от модифицирането на ембриони

Забранено е да се променят гените на човешки ембриони, предназначени за нормално развитие по време на бременността. Такова решение е взето в резултат на тридневен конгрес на учени от Великобритания, САЩ и Китай, посветен на редактирането на човешкия геном, съобщава Nature News.

Учените се съгласили да развиват медицински технологии на генното инженерство, чиито резултати не се предават на следващото поколение. Става дума например за поправка на мутации, предизвикващи сърповидноклетъчна анемия, или за модификация на имунни клетки (за да може те по-ефективно да се борят с рака).

Професор по генетика търси сурогатна майка, която да роди неандерталец?

Водещ специалист по генетика търси “жена с приключенски дух”, която да му помогне да осъществи мечтата му да върне стрелкит...

Но редактирането на така наречената зародишна линия – изтриване или изменение на гените на детето преди неговото раждане (с цел излекуване от наследствена болест и предотвратяване на предаването на болестта на следващото поколение) вече е обявено за нежелателно.

"Ще бъде безотговорно да се използва редактиране на зародишната линия в клиничната практика преди решаването на свързаните с това проблеми за безопасност (…) и постигането на обществено съгласие за допустимостта на тази технология", се отбелязва в колективното изявление след конгреса.

И все пак организационният комитет не се решил да забрани окончателно редактирането на гените на човешки ембриони и стволови клетки във фундаментални научни изследвания (тоест не в медицинската практика).

Такава забрана била сметната за нереалистична – винаги ще се намерят учени и страни, които да я нарушават, а научната общественост няма възможност за проследяване на изпълнението.

Китай ще строи най-големия център за клониране на животни

Най-големият център за клониране на кучета, крави и коне в света искат да строят в китайския Тяндзин (на 200 км от Пекин), пише China D...

Съвещанието е проведено от 1 до 3 декември в Националните академии на науките, инженерното дело и медицината във Вашингтон. В него са взели участие представители на Кралското научно общество, Китайската и Американската академия. За 2016 година е планирано ново заседание на международната комисия, където повдигнатите на американския конгрес проблеми ще бъдат обсъдени по-детайлно.

Споровете за опасността на тази технология се водят от март 2015 г., когато китайските учени за първи път модифицираха човешки зародиши. За тях били използвани нежизнеспособни ембриони, получени от местни клиники. Учените използвали популярната система за редактиране на генома CRISPR/Cas9 за отстраняване от ДНК на мутантния ген HBB, който предизвиква бета-таласемия – тежко генетично заболяване на кръвта. Но CRISPR/Cas9 сработил успешно в по-малко от 20% от случаите.

Според академичната общественост редактирането на гените на ембриони е опасно, тъй като те предават изменена ДНК на следващото поколение и незабележими на пръв поглед последствия от „поправката“ могат да нанесат непоправими щети в бъдеще.

Освен това ефективна система за модифициране на гени може да попадне в ръцете на хора, които да я използват за съзнателно нехуманни цели.

Австралийски милиардер ще инвестира в проект за клониране на динозаври

Австралийският милиардер Клайв Палмър щял да инвестира в проект за клониране на динозаври. Палмър, който нашумя с плановете си да въз...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители