Дъщерята на Нил. Учен твърди, че най-накрая е открил царица Нефертити

16578
Дъщерята на Нил. Учен твърди, че най-накрая е открил царица Нефертити
Снимка: iStock

Наскоро видният египтолог Захи Хавас заяви, че мумията, която сега изучава, най-вероятно е на царица Нефертити, пише Newsweek.

Хавас, който от десетилетия изучава египетската история и разкопава древни гробници и преди това е бил министър на Египет по въпросите на антиките, в момента подготвя изложба, озаглавена „Дъщерите на Нил“, посветена на жените фараони.

„Сигурен съм, че след месец или два ще разкрия мумията на Нефертити“, казва Хавас.

Нефертити е живяла приблизително между 1370 и 1330 г. пр.н.е. Тя е била "главната съпруга" на фараона Ехнатон. Някои учени смятат, че след смъртта на съпруга си Нефертити е управлявала като царица, но други не са съгласни с това. Хавас е един от изследователите, които подкрепят тази хипотеза.

Бюст на Нефертити в Neues Museum, Берлин.
Philip Pikart / CC BY-SA 3.0

"Все още търся две неща: гробницата на Нефертити и нейното тяло. Наистина смятам, че Нефертити е управлявала Египет три години след смъртта на Ехнатон под името Сменхкара", обяснява Хавас.

Въпреки че експертите са открили мумифицираните останки на няколко фараони и важни фигури от Древен Египет, Нефертити все още не е идентифицирана.

„Вече разполагаме с ДНК на мумии от XVIII династия, от Ехнатон до Аменхотеп II или III, както и две безименни мумии, маркирани като KV21a и b. През октомври ще можем да обявим откриването на мумията на Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон, и нейната майка Нефертити. Също така в гробницата KV35 се намира мумията на 10-годишно момче. Ако това дете е брат на Тутанкамон и син на Ехнатон, проблемът, поставен от Нефертити, ще бъде решен", подчертава Хавас.

Стела на Нефертити, Ехнатон и децата им. 
Lander / CC BY-SA 3.0

Според Смитсъновия музей древните египтяни са мумифицирали телата на високопоставени хора в продължителен процес, който е отнемал до 70 дни.

Първо всички вътрешни органи, с изключение на сърцето, са отстранявани с помощта на специални инструменти с куки. Органите били поставяни в контейнер и погребвани заедно с тялото. След това самото тяло било обезводнявано напълно със специална сол, наречена натрон, която се нанасяла както върху тялото, така и вътре в него. След това телата били увивани в ленена тъкан и поставяна в саркофаг.

Въпреки че учените нерядко откриват нови мумии, се смята, че в света все още има голям брой неоткрити мумии и съкровища на Древен Египет.

"Едва сме намерили 30% от всичко, което се намира под земята. Съвременният Египет е изграден върху Древния, затова наследството, което остава скрито, е огромно", добавят изследователите. Но според Хавас, някои от неоткритите съкровища на Древен Египет може да бъдат изгубени, преди да бъдат изследвани.

„Основната заплаха за опазването на египетското наследство е изменението на климата. Ако оставим ситуацията такава, каквато е сега, след един век всички гробници ще изчезнат напълно. Трябва да разработим надежден план за защита, особено за гробниците и храмовете. Веднъж годишно снимам стените на храма Ком Омбо и всеки път, когато се връщам, 5% от релефа избледнява“, разказва Хавас.

Храмът Ком Омбо. Olaf Tausch / CC BY 3.0

Египтологът казва, че единственият начин да се съхрани историята на Египет е да се затварят и отварят гробниците всяка година и да се прилага процес на резервация за влизане в гробниците.

Припомняме, че по-рано учени установиха как са били създадени пирамидите в Гиза. Оказва се, че преди повече от 4000 години вече несъществуващ ръкав на Нил е преминавал точно зад комплекса от пирамиди. Благодарение на него древните работници са могли да доставят материали за пирамидите от други места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com