Атанас Атанасов: България няма да остане без газ (ВИДЕО)

17028
Атанас Атанасов: България няма да остане без газ (ВИДЕО)
Снимка: Студио Actualno

На нисък старт - ден преди началото на предизборната кампания. Ще успее ли България да има свое стабилно управление? В "Студио Actualno" разговаряме с ген. Атанас Атанасов, съпредседател на Демократична България за кризите, за решенията и уроците след управлението.

Слоган на кампанията ви е: "Довери се на разума!" - какви уроци си взехте от управлението?

"Демократична България" е предвидима политическа сила, конструктивна и ние много добре познаваме кризите, в които се намира в момента страната и ще работим за това те да бъдат преодолени. За тези 4 избора стана ясно, че парламентарната република буксува. Трябва да бъде преодоляно това състояние на държавността, защото има много проблеми, които трябва да бъдат решавани от действащо правителство, подкрепено от редовен парламент.

Нашата задача е реформаторските сили да вземат надмощие, да не дадат възможност на реставраторските сили, начело с ГЕРБ да се върнат на власт, защото ще е върнем отново в онова борисово блато, в което толкова години буксувахме.

Все по често говорите за депутинизация - Ивайло Мирчев бе привикан в ГДБОП заради медийни изявления за руско влияние върху българските спецслужби. Наричате "Газпром" "лявата ръка на Путин" ...

Влиянието на Русия и на руските специални служби в България е много сериозно. И за съжаление през тези години на българската демокрация не успяхме окончателно да се справим с този проблем. Необходима е политическа воля за укрепването на страната като евроатлантическа сила, а не да позволяваме такива пробиви. В тази връзка е необходимо да се направи реформа на начина, по който се управляват структурите за сигурност, за това имаме виждане за цялостна програма разбира се. В това време на война, която предизвиква отрицателни икономически ефекти във функционирането на българската държава е изключително важно да бъде представен пред обществото въпроса: "Ние накъде отиваме?" Членството ни в НАТО и Европейския съюз трябва да бъде укрепено. Това е нашето бъдеще за много по-цивилизовано развитие на държавата и най-важното - да търсим икономически просперитет чрез членството си в тези много важни съюза.

Христо Иванов говори пред БНТ, че е време за модернизацията на нашата енергетика. Няма ли да отнеме това много време? Изключвате ли временно работа с "Газпром"?

Твърдо против сме за преговори с “Газпром”. Дори да звучи като клише “Газпром” не е търговско дружество, а е инструмент на руската имперска политика, която се провежда от Путин. Това се видя много ясно сега по време на войната. Трябва да работим в посока да имаме свобода и автономия в енергетиката, а не да бъдем зависими само от един доставчик било то на газ, било то на петрол.

В миналото са допускани тежки грешки. Отново ще посочим турски или руски поток, газопровода на Путин, за който платихме над 3 млрд., който беше построен за да може да снабдява неговите приятели от Сърбия и Унгария. Този поток няма никакви отклонения на наша територия, а транзитните такси, които ще получаваме не могат да изплатят тази инвестиция повече от 60 години.

Нека да видим ситуацията от погледа на обикновения човек! Как ще карат зимата хората с тези високи цени не само на газа?

Тези, които внушават, че ако подновим отношенията си с "Газпром" ще имаме по- евтин газ - заблуждават хората. Цените на енергоносителите в цяла Европа се повишават, защото това е политика на Путин за изсмукване на финансови средства, за да може да си финансира войната, така че нямаме икономическа изгода от това да търсим газ от Русия. Има алтернативни възможности и аз съм убеден, че България нама да остане без газ и ще се намерят по-изгодни цени от тези на "Газпром".

Как гледате на предложението на Слави за президентска република?

Опитвам се да се държа сериозно, но това донякъде е смешно. Юридически е невъзможно. Само ще ви кажа, че в чл. 1 от българската конституция е записано, че България е република с парламентарно управление. Формата на управление може да бъде сменена само от Велико народно събрание. Отделно от това България има традиции, макар и прекъсвани от комунистическото време ние винаги сме били парламентарна държава, дори и като монархия е била парламентарна монархия. Плюс това имаме много лош опит с авторитарните управления.

По темите:

- Бюджет и как ще посрещнем зимата?

- Ще имаме ли правителство след 02.10.2022? Компромисите, които могат да направят ДБ за бъдещо управление?

Вижте във видеото!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Държавните пари за храм "Св. Патриарх Евтимий" още ги няма: Иван Димитров и отец Лъчезар Попов (ВИДЕО)

Нищо няма да излезе от проверката за натиск върху Живко Коцев: Емануил Йорданов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю