Бонка Василева: В България прокуратура няма, но вече има алтернатива на ГЕРБ (ВИДЕО)*

21124
Бонка Василева: В България прокуратура няма, но вече има алтернатива на ГЕРБ (ВИДЕО)*
Снимка: Actualno.com

"В България прокуратура няма. Тя е като гара разпределителна. Виждате разкритията на госпожа Бакалова и за "Осемте джуджета". Въпросът е от едно ниво на следващо за каква сума ще "се оправиш" - като платиш. Гешев е символ на това и трябва да си отиде."

Това заяви в предаването Студио Actualno Бонка Василева, кандидат за депутат от Демократична България от 25 МИР.

На въпрос за политическите съюзници на Демократична България, тя заяви, че няма да търсят такива от партиите на статуквото, защото те са токсични. Те действат като монолитен блок, понеже са вързани икономически именно с това статукво, смята Василева.

Партиите на промяната са единствената алтернатива. Ще търсим съдействие с "Има такъв народ" и формацията на госпожа Мая Манолова. Ще се търсят мнозинства в този кръг на влияние, за да се реализират някакви политически решения. Никой не иска да слуша какво е било, а да се предложи добро здравеопазване, образование, повишаване на доходите и т.н.

Предишният парламент

По отношение на свършеното в предишния парламент, Василева смята, че Демократична България се е справила добре.

"За съжаление обаче партиите на статуквото нямаха желание да се осъществи парламентарен контрол. Имаше две заседания, на който това не се осъществи. От дълги години той се подценява като възможност за отчитане пред гражданите."

За машинния вот

"Смятам, че машинният вот ще намали изборните манипулации. Има една витаеща несигурност около машините, не само в избирателите, но и в политиците. Вече всички машини, които са нужни за изборния процес са доставени и до няколко дни ще бъдат представени. Разбрах, че указанията за правата и задълженията в изборния процес са качени на сайта на ЦИК и ще има симулация как се гласува.

Ние имаме разработен софтуер и обикаляме десетки градове, в които показваме на хората как се гласува. Реакциите на повечето хора, включително и по-възрастните са, че е много лесно. Просто трябва да им се покаже. Надявам се бързо да се завърти това клипче по националната телевизия и повече хора да придобият увереност и да гласуват на 11 юли."

Ниската изборна активност в Благоевград

Тя не отдава ниската изборна активност в Благоевград на страх от машинното гласуване, каквито коментари имаше в публичното пространство. Василева смята, че това по-скоро се дължи на самата кампания, която е била "смачкана" от тази за парламентарните избори, както и какви са кандидатурите.

Корупционните скандали

"Твърденията на бизнесмена Илчовски отвориха кутията на Пандора. Хората придобиха дързост и започнаха да говорят. Този скандал даде увереност на много хора да се опълчат за взетите им бизнеси и репресии от олигарси и администрация. Неговите думи предизвикаха друг човек да си каже, че като играеш карти с премиера - получаваш някакви защита и помощ да търгуваш с трети държави. Това нещо е недопустимо и трябва да бъде проверено и санкционирано от органите.

Виждате какво е правила Банката за развитие. Вместо да помага на малкия и среден бизнес, тя е подпомагала 20 предприятия. Докато малките са умирали по време на пандемията, те са разделили по сто и кусур милиона и трябва да ги върнат след 30 години. Това е геноцид."

В 25 МИР общините функционират на принципа на търговското дружество, едно ЕТ Митко ги управлява. Всеки един интерес минава оттам, а това не е нормално. Този модел трябва да приключи сега.

Личната й мотивация да влезе в политиката

Преди две години аз, както се казва, си направих среща с Господ. Имах тежко заболяване и реших, че трябва да направя пет добри и смислени неща, които да променят живота поне на сина ми. Трябва да се носи отговорност и мисля, че мога да поема такава. Дано получа тази възможност.

Бонка Василева е била заместник-кмет на район “Оборище“. Тя има магистърска степен по “Изкуствознание” от Националната художествена академия и магистратура “Местна и държавна администрация” от Нов български университет. Кандидат е в 25 МИР. "Демократична България" е с бюлетина номер 23, а преференцията на Бонка Василева е 104. 

Пълното интервю можете да гледате във видеото:

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за предизборна кампания за парламентарни избори 2021;

*Kупуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com