Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държава без армия – перспективите за Газа: Проф. Владимир Чуков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

02 февруари 2024, 15:30 часа • 14268 прочитания

Перспективите за Ивицата Газа, ако питате мен, са това, което ще бъде препъни камъка през годините – т.е. палестинска държава най-вероятно ще има след години, но без армия. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ арабистът проф. Владимир Чуков:

Още: Катар: Хамас даде първоначално одобрение за плана за примирие

“Ето това е, което държавата Израел няма да допусне. Нещо, което ястребите там - “Хамас“, други терористи, джихадисти, не искат и дума да се продума в тази посока. Но който плаща парите, той поръчва музиката. Така че палестинците няма как да не направят крачка назад. “Хамас“ се финансира от Катар. А знаете ли, в Катар е централното командване на САЩ (Al Udeid Air Base). Т.е. Исмаил Хания (един от лидерите на “Хамас“, бел. ред.) и командването на САЩ са съседи.

Катар и Египет – това са двете държави, които могат да установяват натиск върху движението “Хамас“. Катар – това са основните спонсори. Нека да припомним за зрителите, че до войната в Газа всеки месец на летището там кацаше по един катарски самолет с 25 милиона долара. И това беше със знанието на Тел Авив, със знанието на правителството, което управлява държавата Израел.

Още: Израел: 10 000 палестински бойци са убити в Газа от началото на войната

А Египет – това е държавата, която единствена контролира не израело-палестинска граница в Газа. Там египтяните могат изключително много да натискат и те го правят.

Моята теза е следната: Войната между Израел и “Хамас“ няма потенциал да трае години. Така, както да речем, говорят някои – ние ще продължим, ние ще ги смажем и т.н. Там имате много малка територия. Това са 365 квадратни километра. Между другото са станали вече по-малко, тъй като Израел е направил вече буферната зона. Вече са 360, ако не и по-малко.

Нека да кажем и, че има много силни противоречия в израелския лагер, има силни противоречия и в палестинския. Т.е. това са две зъбчати колела, които трябва да се вмъкнат едно в друго, за да стане спойката. Натискът е огромен. Натиск от САЩ, от Европа, от Катар, от Египет, от съседните арабски държави, така че те няма как да не поддадат. Въпросът е кога ще стане.“

Още: Нетаняху се обяви против сделката за заложници на всяка цена

От видеоматериала ще научите още:

  • Какво означава визитата на турският външен министър Хакан Фидан в София и срещата му с лидерите на ДПС – бившият и настоящите;
  • Има ли надежди за прекратяване на огъня и дипломатическо решение на конфликта;
  • Доколко пропалестинските настроения в Европа ще променят позицията на САЩ и стария континент към Израел;
  • Ще отиде ли на трибунал Бенямин Нетаняху, ако правителството му падне.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес