Христо Мутафчиев: Искаме 37 милиона да се върнат като субсидия за сценични изкуства (ВИДЕО)

7493

"Седмица без събития" ако парите за култура не бъдат увеличени. Това означава, че синхронно ще затворят театри, кина, читалища, музеи, концертни зали, библиотеки. На фона е новият културен министър Кръстьо Кръстев. Как е приет той от артистите и какво предстои? В Студио Actualno е председателят на Съюзът на артистите в България Христо Мутафчиев.

"С г-н Кръстьо Кръстев сме приятели и познати от 1994-та година, защото той е актьор, колега. Той е и бивш директор на Смолянския драматичен театър и когато аз отидох да работя в Пловдивския театър 1994-та, тоест като завърших НАТФИЗ, той вече беше директор на смолянския театър и ние често ходихме там на турнета и се познаваме много добре с него", споделя Мутафчиев.

По думите му това е добър избор и той е щаствлив от гледна точка на това, че Кръстев е човек, който идва от сектора: "Такова беше и нашето желание, молба, молитва, каквото щеш, ако един човек ще бъде министър на културата да е от нашия сектор, не защото искам да подценя секторите изобразително изкуство, балет, музика и така нататък защото са много изкуствата, музите, защото реално погледнато в целия бюджет на Министерството на културата, финансовата рамка в целия бюджет, перото сценични изкуства е най голямото перо в нашия бюджет на Министерството на културата и човекът, който управлява целия бюджет, трябва да знае как се управлява". 

"На тази позиция съм от 2005 година. Кръстьо Кръстев ми е 16-я министър на културата. Той е един от тримата, четиримата, с които не трябваше да почнем от нулата да научаваме що е то театър и как трябва да се отнасяш уважително към него. Първият беше Стефан Данаилов. След това, между другото, много подготвена, изключително подготвена за нашия сектор дойде Нина Чимова. И с нея също сме много близки и приятели и работим заедно, което трябва да се радвам, защото пък тя е юрист. Нали чете законите, които са необходими. Министър Банов, човек, който дойде от сектора. С Вежди Рашидов работихме добре, защото той имаше необходимостта и желанието да промени нещата в сценични изкуства. От гледна точка на това публиката да има мотив да влиза в театралната зала и колегите и да имат мотив да работят всяка вечер и да получават добри заплати. И сега Кръстю Кръстев", връща се в спомените си председателят на Съюзът на артистите у нас.

Мутафчиев обясни, че в проектобюджета за удължаване на бюджета до края на 2023 година е било заложено едно "издърпване на пари от Министерството на културата":

"Става въпрос за около 37 милиона, които стояха в перо капиталови разходи като неизразходени от предишното ръководство на Министерство на културата. От тази гледна точка Министерство на финансите, естествено, като вижда, че има някъде пари, които не функционират, искат да си ги приберат, за да могат да ги прибавят към някое друго перо, където им трябват повече пари и те бяха направили такова предложение - да бъдат изтеглени 37 милиона от Министерство на културата за капиталови разходи и мен това ме вбеси и то не за друго, а защото през цялото време с Найден Тодоров, който също е един от хората, който познава системата, тъй като той пък е най-успешният мениджър на музикален културен институт, държавен в България".

Найден Тодоров подготвя проекторешение на министерско постановление, с което се увеличава стандарта, чрез който се финансират сценични изкуства - в текста се посочва от 3 лв. за театър да стане 4,50 лв. "Аз исках да стане 7. Когато влезе едно левче в държавата, тя инвестира 3. Така беше. Те взеха решение да стане 4,50 лв., но в текста е записано до 4,50 лв. и не по малко от 3 лв., което е много опасно, защото ако се появи министър на културата, който е изрод и има проблеми с някои директори, решават да му отмъщава, той може да му определи за културния институт субсидия 3,10 лв.", обясни Мутафчиев.

"37 милиона трябва да се върнат към Министерство на културата. Но искаме да се върнат не като капиталови разходи, а като перо субсидия за сценични изкуства, за да не ги отнемат отново", категоричен е той.

"Не искаме да плашим депутатите в България, а този акт да стигне до Европа. И Европа да зададе въпрос на българските депутати какво става в България по отношение на изкуствата. Ние не ги ценим. Управляващите продължават да смятат, че културата и изкуствата са разход, а според мен те са инвестиция", каза още актьорът.

Още по темата във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю