Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви тайни знаят Русия и САЩ една за друга? Анализ на проф. Румен Кънчев (ВИДЕО)

20 февруари 2024, 19:30 часа • 12765 прочитания

Мюнхенската конференция по въпросите за сигурността "не предложи решение" на сложната ситуация, в която светът се намира в момента. Това заяви в Студио Actualno бившият зам.-министър на отбраната, експерт по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев. Той също така анализира какви важни бъдещи събития знаят Русия и САЩ една за друга.

САЩ смятат, че Русия ще нападне Прибалтика и Полша

Проф. Кънчев цитира думи на американски сенатор (републиканец) от Мюнхенската конференция: „Ако Русия победи Украйна, тя веднага ще започне операция срещу балтийските страни и Полша“. "След като го казва един от 100-те сенатори на САЩ, не смятам, че това е просто слух. В Сената има строго секретна комисия по разузнаване, те имат огромно количество разузнавателна информация", каза бившият зам.-министър.

Още: Естонски министър: НАТО има 3-4 години да се подготви за Русия

Русия явно знае, че Байдън ще спечели изборите

Проф. Кънчев акцентира и върху думите на руския диктатор Владимир Путин, че предпочитал Байдън за президент на САЩ, защото е "по-предвидим". Президентът на Русия все пак каза, че би работил с който и да е държавен глава на Щатите. "Руското разузнаване явно има оценка за изборите в САЩ и оценката, очевидно, е, че Байдън ще победи", смята експертът по геополитика.

Още: "Целувка на смъртта" ли е подкрепата на Путин за Байдън?

Можеше ли Навални да промени Русия?

Според проф. Кънчев вече мъртвият опозиционер Алексей Навални не е можел да промени архитектурата на властта в Руската федерация. "Ако я проследим от Петър I, през Екатерина Велика, до наше време, виждаме, че винаги е така. Никога не сме имали пробив в структурата на Русия, за да очакваме, че Навални ще го направи. Подходът към такъв тип режими не е подход, при който да ги направим като западните либерални демокрации. Трябва да измислим дългосрочна стратегия за работа с тези режими – те няма да си отидат", каза той: Властта в Русия е една и съща от Петър I, Навални нямаше да я пробие: Проф. Румен Кънчев.

Гледайте още във видеото за българските политици в Москва, за опасността от Трета световна война и за протегнатата ръка на Китай към САЩ:

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес