Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Целувка на смъртта" ли е подкрепата на Путин за Байдън?

20 февруари 2024, 07:30 часа • 5643 прочитания

На въпрос кой в Белия дом би бил по-изгоден за Русия, президентът Владимир Путин отговори категорично - "Байдън", но не всички му повярваха, а кореспондентът на датската телевизия tv2.dk дори нарече думите на Путин "целувката на смъртта".

"Той е по-опитен и предвидим човек, той е политик от старата генерация. Но ние ще работим с всеки американски лидер, на когото американският народ има доверие", каза Владимир Путин.

Вероятният съперник на Джо Байдън в президентската надпревара Доналд Тръмп се опита да „посрещне топката” и нарече думите на Путин комплимент. Още: В САЩ заговориха за "Путиново крило" в Републиканската партия след смъртта на Навални

„Той иска Байдън, защото ще получи всичко, което иска от него, включително Украйна. Единственият президент от последните петима, който не се срещна с Русия, е Доналд Тръмп“, каза бившият американски лидер на митинг в Южна Каролина.

Въпросът е дали Владимир Путин наистина мисли така.

Флеминг Сплидсбоел, старши изследовател в Датския институт по международни отношения, е убеден, че в действителност всичко е точно обратно. „Това е вид обратна психология: Путин се опитва да ни убеди, че не възнамерява да влияе на изборите или да помогне Тръмп да бъде избран“, каза той.

„Разбира се, че не трябва да вярваме на това. Ясно е, че руснаците ще се намесят дори повече от преди“, предполага Сплидсбоел. Кореспондентът на TV2 в САЩ Лоте Мейлхеде нарече думите на Путин като един вид "целувка на смъртта" за Байдън. Още: Без Навални: Бъдещето на Русия вече отмина

„Това е подкрепа и одобрение, което никой не иска“, отбеляза тя.

Твърда линия срещу Русия

Коментарите на Путин идват, докато Байдън отчаяно се опитва да прокара през Камарата на представителите пакет от помощ от 95 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван. Вече се разгоря цяла дискусия дали ще е по-добре тези пари да се харчат в самата Америка: Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

В същото време Байдън се подготвя за предизборната кампания, като заема твърда позиция спрямо Русия. След одобрението на Путин може да остане впечатлението, че той, напротив, е твърде мек.

„При сегашния темп това изобщо не е от полза за Байдън. Той възнамерява да поддържа проукраинска линия в отношенията с Русия, включително и за предстоящия изборен период“, казва Лоте Мейлхеде.

„Байдън иска американските избиратели да го видят като един от най-твърдите критици на Путин и да решат, че под негово ръководство Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна в битката срещу Русия“, твърди тя. Още: Путин: Турция се оказа най-надеждният ни енергиен партньор

Флеминг Сплидсбоел се съмнява, че коментарът на Путин ще убеди американските избиратели, а Лоте Мейлхеде счита, че ако ще повлияе на някого, то това ще бъде на центристкия електорат.

Байдън е особено изложен на риск да загуби подкрепата на умерените републиканци и нерешителните. Ако считат, че Байдън трябва да бъде по-твърд към Русия, той ще има проблеми. „Ако сред американския електорат се прокрадват съмнения относно проруски курс на Байдън, тогава Путин ще спечели преди всички от тази несигурност, а в крайна сметка и Тръмп“, твърди Мейлхеде.

Проблемът на Тръмп

Дневният ред на Путин сега се ръководи от войната в Украйна, разширяването на НАТО и западните санкции. Според Сплидсбоел на Путин ще му е много по-трудно с Байдън, отколкото с Тръмп.

„Ако сравните двамата най-вероятни кандидати и техните политики, трудно ми е да си представя как Путин може да предпочете Байдън пред Тръмп“, се учудва той.

Напоследък Тръмп направи няколко гръмки изявления относно НАТО и войната в Украйна. Например през януари той обяви, че може да сложи край на военните действия за 24 часа. Според Сплидсбоел това ще изисква Украйна да направи значителни отстъпки - например да отстъпи територия на Русия - но президентът Зеленски многократно е подчертавал, че няма да се съгласи с това. Още: Дъщерята на Борис Немцов: И националистите се умориха от Путин, затова той уби Навални

Съвсем наскоро Тръмп предизвика шок в страните от НАТО, като каза, че няма намерение да помага на съюзнически сили, които не отговарят на бюджетните изисквания на Алианса, ако Путин внезапно изпрати войски срещу тях. „Всъщност бих им казал да правят каквото си искат“, каза той на друг митинг.

„За Путин изборът на Тръмп не е проблем. Напротив, всичко предсказва, че ще му бъде по-лесно с Тръмп“, отколкото с Байдън", категоричен е Флеминг Сплидсбоел, цитиран от tv2.dk.

„Тръмп е много прям. Той иска да получи едно, а в замяна е готов да даде друго. И ако счита, че не си струва, просто се отказва и си тръгва. Но той говори с неясни фрази, така че може да е трудно да разберем какво наистина има предвид“, казва Сплидсбоел.

Той дава за пример 2018 г., когато Тръмп неочаквано изтегли САЩ от историческото споразумение за разоръжаване с Русия. Още: Доналд Тръмп покани Русия да нападне НАТО (ВИДЕО)

Самият Тръмп в речта си в четвъртък вечерта (15.2) припомни, че именно той е спрял газопровода от Русия за Германия "Северен поток 2".

Руска намеса в предизборната кампания

Реакцията на Белия дом на изявлението на Путин се свежда до изявление за недопустимост на намеса. „Г-н Путин не трябва да се намесва в американските избори“, каза говорителят на Белия дом Андрю Бейтс.

Според Лоте Мейлхеде американските разузнавателни агенции се опасяват, че Русия ще се опита да предопредели изхода на изборите и предприемат мерки за сигурност предварително. „Но планът на Путин е твърде очевиден. В по-голямата си част това е зла подигравка“, заключи тя.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес