Кризата на идентичността в БСП: Надежда Мидюрова вижда спасението в нов председател

8982
Кризата на идентичността в БСП: Надежда Мидюрова вижда спасението в нов председател
Снимка: Личен архив

Събитията и процесите в БСП се превърнаха в основна тема на разговор в българската публична среда. Макар и често критикувана и дори обругавана, изглежда никой не остава безразличен към съдбата на левицата.

Изборните резултати на социалистите бяха окачествени като катастрофални от техния лидер Корнелия Нинова, която хвърли оставка. С нея обаче дойдоха и обвиненията към служебния кабинет, че е поискал нейната оставка чрез своя говорител Антон Кутев.

Впоследствие инициативният комитет, който стои зад кандидатурата на Радев отрече такова нещо и обяви, че това е лична позиция на Кутев. Нещо, което потвърди и самият той, след което подаде оставка като говорител.

Като воденичен камък тежат въпросите дали ще има смяна на кормилото на партията, има ли криза на идентичността в БСП и защо се стигна до тези изборни резултати. Колко големи са разминаванията в разбиранията и стремежите на различните лобита в Левицата? За да намерим отговор на всички тези въпроси, търсим от главни действащи лица в партията. Вчера ви представихме погледът на Александър Симов във процесите в левицата. Днес ще ви представим и позицията на Надежда Мидюрова.

Нинова преговаря за управление, но публично атакува Радев и с акцент "Продължаваме промяната"

"Всички знаем как се създаде президентската партия (бел. ред. - "Продължаваме промяната"), как се опита да разбие коалиция "БСП за Бълг...

🔴 Надежда Мидюрова

За слабият изборният резултат на БСП

Причините са много. Говорителите на партията, а и водачите, не успяха да усетят дневния ред на обществото. Ако попитате случаен човек, който не следи политиката, какво е запомнил последната година от посланията на БСП, ще ви отговори само Истанбулската конвенция. А посланията бяха съвсем други.  Ще дам пример. Години наред се борим за увеличение на майчинството, а когато Мая Манолова го подкрепи в 46-ото Народно събрание излезе, че е нейна инициатива. Не можеш да обвиниш народа, че не е разбрал за какво се бориш. Вината е в теб и тези, които си избрал да са лицата на партията.Оставката, за съжаление, не идва с осъзнаването на причините за поредната тежка загуба. Ако беше осъзнат акт, щяха да бъдат изброени факторите за това - неразбраните послания, тичането след дневния ред на обществото, дългото мълчание за Иван Гешев, водачи на листи, които не са подходящи и нямат общо с областта в която са пратени и много други. 

Корнелия Нинова обаче обвини всички за катастрофалните резултати и каза героично, че ще поеме отговорност.  Не смятам, че Румен Радев има вина за процесите в партията. Едва ли вече някой вярва и в митичната „вътрешна опозиция“, която държи под контрол близо 700 000 гласа. Ако е така, то тя не е опозиция. Това определение беше дадено на всички, които не сме съгласни с председателката. Обвинени сме във всички грехове, сатанизирани сме, а ние просто сме на различно мнение. Аз не съм мутра, не съм част от задкулисие, не съм платена от ГЕРБ и ДПС, нито пък имам нещо общо с обществени поръчки. Над година всички несъгласни с Корнелия Нинова сме заклеймени и обиждани и то от най-високата трибуна, а когато някой дръзне да се защити биваме обвинявани, че унищожаваме БСП. Не е редно едни да могат да хвърлят лъжи в публичното пространство, а ние да запазваме мълчание, за да не „разделяме“ партията. И мравката на тази земя има достойнство. „Вътрешната опозиция“ беше измислена, за да могат да се оправдават загубите и грешките. Няма някаква световна конспирация за премахването на Корнелия Нинова. Тя може да е прекрасен човек, но не познава и разбира БСП и точно заради това е вредна за партията. 

Отговорността беше поета от г-жа Нинова, но само нейна ли е тя или има и други причини?

Криза на идентичността в БСП: Александър Симов вижда проблема в публичния образ на партията

Събитията и процесите в БСП се превърнаха в основна тема на разговор в българската публична среда. Макар и често критикувана и дори обр...

Отговорността е основно нейна, но не само. Личното ми убеждение е, че всеки лидер избира екипа си и заедно се радват на победите, но и понасят загубите. Корнелия Нинова си избра верни хора, на които даде задачи като за умни, а това доведе до исторически слаб резултат. Един председател трябва да умее да подбира хората, с които да създаде отбор. В политиката на почит трябва да са други качества, а не само верността и поклонничеството. Докато се вижда треската в чуждите очи, но не се вижда гредата в собствените, сме обречени.

Можем ли да говорим за криза на идентичността в БСП?

Категорично да. БСП е необходима на България. Всяка държава има нужда от лява партия, която да защитава интересите на хората. Въпросът е до колко лява партия е БСП? На думи може би е, но на дела... За съжаление основната риторика на говорителите на партията е тежък популизъм, а избирателите не са глупави. 

Очаквате ли да има смяна на кормилото в левицата?

Надявам се! Очаквам тази смяна от изборите през април. Противно на тезата, че БСП ще загине без Корнелия Нинова, това е единственото спасение за партията. Няма как даден човек да е харесван от всички, но се надявам поне тези с различно мнение да не биват наричани „вътрешна опозиция“, платена от ГЕРБ и ДПС.  Аз имам своите виждания. БСП е жив организъм и има рефлекси. Точно заради това председател трябва да бъде човек с голям опит в партията, който я познава, минал е през структурата и има визия. Който има екип, не се притеснява от критика и не се страхува от чуждо мнение. Социалистическата партия е много сложна и се видя как човек с приличен медиен образ, който не осъзнава процесите в нея, до какво ни доведе. Не бива да допускаме отново тази грешка.

Вигенин: Оставката на Нинова бе логична с оглед на резултатите ни

"Корнелия Нинова би била добър председател на Народното събрание, но този въпрос не е обсъждан. Моето мнение е, че когато водим прегово...

Като всеки, който е част от процесите в БСП, имам и предпочитания. Но ще кажа името му, когато настъпи моментът. Надявам се да започне да се работи с местните структури и да се чува гласът им. Трябва да спре да се гледа на областите като „място, откъдето някой ще стане депутат“. Това са градове с реални проблеми. Хората, които живеят там и всекидневно се борят с тях, заслужават свой представител в Народното събрание. На тях не им трябва някой, който е послушен и е отишъл на екскурзия в областта им.

В каква посока трябва да поеме партията оттук нататък?

БСП трябва да се върне към лявата си идентичност и да се превърне в модерна лява партия, от каквато има нужда България. Ще е добре да върнем експертното говорене и да погледнем към кадрите, с които разполагаме. Преди години се гордеех какви народни представители имахме. Въпреки че бяхме опозиция, най-подготвените политици бяха в БСП, а от това днес няма и помен. За мен е крайно необходимо да излезем от този вреден и див популизъм. Членувам в партията от над 10 години и колкото и клиширано да звучи, ме боли за образа й в момента. Живея с надеждата, че един ден младите хора ще ни припознават и ще защитаваме техните интереси. Това е възможно само с кардинална промяна и докато я има БСП и членувам в нея ще се боря за това."

Надежда Мидюрова е завършила Политология и Международни отношения, магистър е по Европейско управление. Член е на Националния съвет на БСП и на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Държавните пари за храм "Св. Патриарх Евтимий" още ги няма: Иван Димитров и отец Лъчезар Попов (ВИДЕО)

Нищо няма да излезе от проверката за натиск върху Живко Коцев: Емануил Йорданов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Искрен Митев: Пеевски е ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю