Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Найден Зеленогорски: Най-важните избори тази година ще бъдат местните (ВИДЕО)

27 февруари 2023, 19:30 часа • 7761 прочитания

Кой и как ще реди листите в предстоящите избори? Има ли синхрон в политическите редици? Защо местните избори на есен са по-важни от парламентарните през април? По тези и други теми в Студио Actualno разговаряме с Найден Зеленогорски - бивш депутат и председател на гражданско сдружение "ДЕН".

"Ако обединението между ПП и ДБ се беше случило на предишните избори, тогава ДБ предложиха на ПП, вероятно щеше да постигне много по-добри резултати", заяви Зеленогорски. 

Бившият депутат коментира темата с реденето на партийните листи и напрежението, което се поражда: "Когато има голяма коалицията, има и напрежение в реденето на листите, това е нормално". Според него трябва да се намери най-точният подход при реденето, за да не се случи така че това съединяване да води само до деструктивни промени.

Екскметът на Плевен е категоричен, че най-важните избори тази година ще бъдат местните:

"Те ще са ключ към промените, особено ако не се състави правителство след 2 април. Който печели София, печели после централното управление. Винаги е било така, сега ще се случи отново така".

По думите му в развитите държави е съвсем допустимо централната власт да е от една политическа сила, най-големите региони да бъдат доминирани от друга, а кметовете от трета. "Това създава баланса в тази демократична общност, която не позволява една партия или малка група от хора да доминира цялата власт и с демократични средства да се налага някаква форма на мека диктатура. Ние трябва да излезем от това. От това ще излезем само през силни местни власти, силни региони, децентрализация на властта и деконцентрация на финансите", каза още Зеленогорски.

Цялото интервю вижте тук:

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес