Нова птаформа помага на хората с хранителни проблеми (ВИДЕО)

10695

SML Аrt е пореден проект на екипа психолози и психотерапевти от "Живот на килограм" - благотворителна програма, насочена към учениците от 12 до 18 години, която си поставя амбициозната цел да промени тревожната тенденция към непрекъснато увеличение на случаите на проблеми с храненето.

Чрез творчески подход и игрови методи, вдъхновени от метода на психодрамата, младите хора осъзнават връзката с храната и възпитават у себе си бдителност към хранителни проблеми. За съжаление, възрастта на тийнейджърството е моментът, когато подобни душевни страдания се появяват за пръв път. Затова и превенцията трябва да започне много рано. До този момент през програмата са преминали стотици ученици в десетки учебни заведения в цялата страна.

Хранителните разстройства се провокират от стрес и чувство за малоценност

Хранителните разстройства се причиняват от стрес и чувство за малоценност. Това каза Радосвета Вардева, психолог от Бургас. Много диск...

"SML Art е виртуална арт психологическа платформа, в основата на която е творчеството като конструктивна стратегия за справяне с хранителните проблеми. Платформата е логичeско продължение на всичко, което сме правили в благотворителния проект „Живот на килограм“. SML Art дава възможност на посетителя да бъде както наблюдател, така и участник. Освен това там могат да се видят произведения на хора, които страдат или са страдали от хранителни разстройства. Посещавайки тези платформа човек се среща и със себе си, задавайки си важни въпроси.“ Това заяви психологът и основател на SML Art Любомира Манчева в "Студио Actualno".

За максимална достъпност за хора с увреждания, съдържанието може да се чете или да се слуша като аудиозапис.

Това е първата интерактивна галерия с творчество на хора, страдащи от анорексия, булимия, хиперфагия и други хранителни разстройства. Създателите й си поставя задачата да повишат информираността в обществото за този вид душевни страдания с помощта на приятелски разговор и разбиране, а не със заклеймяване и назидание. Крайната цел е превенция на хранителните разстройства.

На 5-ти ноември (четвъртък) в 19:00 часа в сайта на SML Art ще има една виртуална разходка, съпътствана от психотерапевт и всички желаещи могат да участват и дискутират заедно в реално време.

60 000 души страдат от хранителни разстройства, 5% от девойките са с анорексия

60 000 души у нас страдат от хранителни разстройства, сочи неофициалната статистика. Анонимно социологическо изследване сред учениците ...

"Най-важното с тези проекти е, че успяхме в общественото пространство да заговорим за тези сериозни теми и ми се струва, че има промяна в нагласата на хората. Срамът ходи ръка за ръка с хранителното разтройство, срамът идва от усещането за провал, че разочароваш другите или не покриваш техните очаквания. Срамът е свързан и с кризите на преяждане и срама от собственото тяло. Хората отиват на психолог едва когато страданието е взело връхната си точка, когато човек усеща че нещата вече са извън неговият контрол и вече не им се живее", категорична е Любомира.

Как да разпознаем първите симптоми на анорексията и булимията и как да им противодействаме, вижте в разговора с Любомира Манчева.

Автор: Габриела Андреева

Психолог: Анорексията вече не е типична само за момичетата

Анорексията е много опасна и доста често се стига до фатален изход при заболелите. Това каза психологът Бисера Борисова пред "Фокус". ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю