“Отговорите“: С арх. Иван Шишков, проф. Вили Лилков и Диана Русинова (ВИДЕО)

8051

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“:

Ще хвърлим светлина върху два огромни тлеещи скандала, за които медиите покрай драмите с “Нотариуса“ и ротацията, не говорят. Правителството оттегли промените в Закона за устройството на територията, които предвиждаха узаконяване на обекти, строени без разрешително. Скандалите със санирането също са на дневен ред. Защо за едни сгради може, а за другите, със същите показатели, не може. В студиото е арх. Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Гълъб Донев.

Цената на компромиса – как бяха избрани председател на СОС и комисии и ще заработи ли съветът. Какво ще стане, ако има нови частични избори за кмет на София. Разговаряме с общинския съветник от “Синя София“ проф. Вили Лилков.

С превишена скорост и кокаин в кръвта. Двата последни случая с “Мис Силикон“ Катрин Йорданова и фолкпевицата Диона. Какво да правим с безразсъдните шофьори? Отговорите търсим с Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Как незаконната инфраструктура да стане законна

Дилемата с незаконното строителство на инфраструктура може да се реши с т.нар. търпимост на обектите. Това каза в “Отговорите“ арх. Иван Шишков. Правителството оттегли в сряда промените в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които предвиждаха узаконяване на обекти, строени без разрешително. Сред тях са магистрали и язовири.

Още: Управляващите засега се отказаха да узаконяват незаконните магистрали

Ето какво каза арх. Шишков:

“Навремето, когато бях регионален министър, аз лично предложих промени в ЗУТ, да бъдат обявени за търпими. Имах конкретни предложения. Тези предложения не бяха приети от предишното Народно събрание, но бяха подкрепени на първо четене от депутати от “Продължаваме промяната“ (ПП). Т.е. към онзи момент, тогава, когато наистина всички мислехме в посока как да направим истинска промяна в България, как повече никаго да не се случват незаконни строителства, които държавата си е позволила да направи в огромни размери. Само че оттогава нещата се промениха рязко. ПП влезе в оковите на сглобката, аз бях нарекъл коалицията “Продължаваме с ГЕРБ“, ето това е основният проблем.

Още - във видеоматериала.

Цената на компромиса – как бяха избрани председател на СОС и комисии

При разпределението на председателските постове на комисиите в Столичния общински съвет (СОС) стана гаф. Това каза в “Отговорите “ проф. Вили Лилков:

“Явно, че напрежението (в СОС, бел. ред.) не е стихнало още, защото при разпределението на председателските постове се получи гаф. Просто “Продължаваме промяната- Демократична България-Спаси София“ отказаха да приемат тези председателски места, които им бяха предложени. Бяха им предложени толкова председателски места, колкото е тяхната пропорция в общинския съвет, т.е. пропорционално на тяхното представителство, но те искаха да получат за ръководство най-важните комисии – стопанска, транспортна и ако не се лъжа, и архитектура. А тези комисии бяха разпределени равномерно, но в зала ПП-ДБ-“Спаси София“ отказаха да се възползват от това. Дори напуснаха заседанието.

Още: Областният управител на София блокира избора на всички председатели на комисии в СОС

Сега искам да кажа, че от днес има заповед на областния управител, с която решението от последната сесия относно избора на зам.-председатели и избора на комисии, се връща за ново разглеждане, тъй като са намерени процедурни пропуски от страна на общинския съвет.“

Още - във видеоматериала.

Какво да правим с безразсъдните шофьори

В обществото витае усещането, че "Мис Силикон" , нито певицата Диона, нито Георги Семерджиев, ще бъдат наказани. Това каза в “Отговорите“ Диана Русинова. Поводът – случаите със заловените да шофират с превишена скорост и кокаин в кръвта “Мис Силикон“ Катрин Йорданова и фолкпевицата Диона:

Още: Време е Мис Силикон и Мис Нурофен да запишат обща песен

“Между другото, в обществото, аз чета много внимателно хората какво пишат, витае усещането, че това момиче няма да бъде наказано, нито пък певицата Диона, нито пък Георги Семерджиев. Когато един човешки живот е отнет, няма достатъчна присъда.

Нека се върнем пет крачки назад. Нашата борба, като сдружение с нестопанска цел, дори и да критикуваме понякога институциите, ние го правим, за да ги накараме да си свършат работата, а не да стигаме до това някой да е умрял и да се чудим как да накажем. Ние трява да направим така, че хората да не умират по пътищата.“

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю