“Отговорите“: С Татяна Буруджиева, адв. Емил Георгиев и Юлиана Методиева (ВИДЕО)

7574

Ето темите в петдесетото издание на обзорното седмично предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Равносметката за несвършилия политически сезон и първи прогнози за местния вот в София. В студиото – политологът и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ доц. Татяна Буруджиева.

Инициативата “Провосъдие за всеки“ прекрати споразумението за промени в Конституцията и съдебна реформа с ПП-ДБ. Обратимо ли е това и при какви условия? Разговаряме с адв. Емил Георгиев от инициативата “Правосъдие за всеки“.

Сигнал до изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов с настояване да се разпусне партия “Възраждане“. Сигналът е внесен от Българския Хелзинкски комитет и подписан от известни интелектуалци, журанлисти и общественици. Разговаряме с журналистката, правозащитничка и създателка на сайта “МаргиналияЮлиана Методиева, една от подписалите сигнала.

Политическият сезон и местният вот в София

"Некомпетентност" е думата за този политически сезон. Това каза доц. Татяна Буруджиева в “Отговорите“:

“Резюме на некомпетентността. Защото всичко онова, което се предложи, голяма част от това, което се гласува – нека да го наречем, най-позитивно казано, некомпетентност. Защото иначе трябва да преминем към други определения. Както се казва, да не влизаме и ние в езика на омразата.

Още: Кирил Петков: Това е бюджет, който дава път на България към еврозоната

Правителството имаше една много важна задача. Знаем, всички искаха да има правителство, защото за общините, хората, живота ни, беше много важно в крайна сметка да влезе в едно нормално русло и най-вече да имаме бюджет. И не знам дали доста хора са проследили тези титанични часове на гласуване на бюджета. Който поне малко е гледал и проследил, със сигурност си дава сметка, че това гласуване на юруш беше просто безобразно, ако мога така да се изразя. За всички по мъничко, за всички допълнително. Тук даже няма да коментирам отделни пера, неща или решения в бюджета. Както се казва, това според мен е един бюджет, който е писан и смятан отдолу нагоре – от последната цифра, т.е. от трите процента, които трябва да съхраним. И нататък, нагоре ще излезе ли, няма ли да излезе, тепърва ще видим. Важното е обаче, че го има, но самият начин, по който беше гласуван, начина, по който беше дебатиран, разправиите и скандалите, до последно нещо се уточняват, нещо се разбират, някакви ултиматоми, почти разпади... И изведнъж това гласуване повече от 20 часа. Какво да ви кажа, неприлично изглежда, просто не изглежда като компетентна работа.

Още: Асен Василев разкри как е заварил хазната, похвали се, че сега има адекватен бюджет

Аз мисля, че поводът, по който се наложи отново да се съберат в пленарната зала народните представители (да променят Закона за домашното насилие заради случая с обезобразеното 18-годишно момиче в Стара Загора, бел. ред.), говори повече от всички други неща, които бихме могли да кажем за предложенията за промени в Конституцията. 

Още- във видеоматериала.

“Провосъдие за всеки“ без споразумение с ПП-ДБ

Инициативата “Правосъдие за всеки“ прекрати споразумението за подкрепа на “Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) срещу промени в Конституцията и съдебна реформа. Обратимо ли е това и при какви условия? В "Отговорите“ разговаряме с адв. Емил Георгиев от инициативата:

“Имаше медийни интерпретации на нашата пресконференция. Това, което ние казахме е, че ние намираме споразумението, което имаме с ПП-ДБ, за неизпълнено от тяхна страна, и съответно изпълнено от наша. Тъй като ние направихме това, за което се бяхме договорили. Очаквахме и другата страна да изпълни своето. Казахме, че намираме това споразумение за неизпълнено и поради това не се считаме вече за обвързани с него. Това бяха точните ни думи. Не сме дали предизвестие, че го прекратяваме, считам, че не трябва. Считам, че не такива следва да бъдат взаимоотношенията.

Още: Заради промените в Конституцията "Правосъдие за всеки" излиза от споразумението с ПП-ДБ

Дали може нещо да се обърне и да се промени? Да, разбира се. Но имаме много сериозни опасения, че това ще стане, защото все пак под този внесен в деловодството на Народното събрание общ проект за изменение на Конституцията стоят подписите на всичките онези 166 народни представители. Те неслучайно са се подписали. Те с това, че са се подписали са казали: “Ние подкрепяме този законопроект в този му вид“. И на мен сега ще ми е много интересно да видя как те ще трябва да обясняват, че всъщност първо, второ или трето не го подкрепят или поне не в тази степен. Защото ако съм от страна на другите им ротационни партньори, на онези другите, съподписниците да кажем от ДПС или ГЕРБ, които ние по-скоро допускаме, че са натискали за внасяне на тези изменения спрямо първоначално договореното в конситуционния проект, те ще кажат: “Чакайте, вие един път се подписвате, след това се отмятате. Последната версия коя е?“ Така че това е нашето притеснение, ние също така го казахме на пресконференцията. И смятаме, че по определени въпроси, ние може би ще влезем там в конкретика, измененията, които са направени в общия проект, те са в степен, че е по-добре да не бъдат приемани, а да останат настоящите.“

Още: “Отговорите“: С доц. Наталия Киселова, Владимир Шопов и Цветан Кюланов (ВИДЕО)

Какви конкретно са различията между предложените от “Правосъдие за всеки“ промени и внесения в деловодството на парламента вариант на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, ще научите от видеоматериала.

Ще се разпусне ли съдът партия „Възраждане“

Ако български съд не приеме нашите основания да искаме да бъде обявена за противоконституционна партия “Възраждане“, то ние ще отидем в Страсбург. Това каза Юлиана Методиева в "Отговорите“.

Сигнал до изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов с настояване да се разпусне партия "Възраждане“ е внесен от Българския Хелзинкски комитет. Сигналът е подписан от известни интелектуалци, журанлисти и общественици, сред които е и Юлиана Методиева. Ето какво каза тя:

“Това е смисълът на нашето искане – партия “Възраждане“ да бъде обявена за противоконституционна. 18 са причините, изтъкнати в сигнала, за поведението на лидера на “Възраждане“. Не слагам в това число огромният обем от факти и доказателства по неговата антиваксърска пропаганда, която на практика беше лъжепропаганда, защото всъщност тези хора се оказаха ваксинирани. Това го оставям настрана.

Още: Общественици: Прокуратурата да се задейства за разпускане на "Възраждане"

Но преди това да кажа, че имаме много добра новина – най-накрая един съд осъди Костадин Костадинов да заплати на нашия колега Васил Иванов 5 000 лв. , който беше го уличил в един прекрасен репортаж. Разследващата журналистика в лицето на Васил Иванов, изми срама от челото си, когато влезе и разучи фактите около имота край Варна на Костадин Костадинов. И това накара Костадин Костадинов да изрече грозни думи по адрес на разследващия журналист. Но да не се плашим от обжалване на присъдата.

Още - във видеоматериала. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю