“Отговорите“: С доц. Наталия Киселова, Владимир Шопов и Цветан Кюланов (ВИДЕО)

8525

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com Отговорите със Спасиана Кирилова“: Какво предлагат ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС като промени в Конституцията? Конституционният съд отказа да се занимава с питането на бившия главен прокурор Иван Гешев за правомощията на ВСС с изтекъл мандат. Разговаряме с преподавателя по конституционно право в СУ“Св. Климент Охридски“ доц. Наталия Киселова.

Напрежението в Черно море по повод военните учения на Русия, включително и в наши води. Има ли заплаха за България и Румъния? Коментираме с политолога и международен анализатор Владимир Шопов.

Европейката комисия започна кампания за борба със стереотипите относно равенството между мъже и жени. Тя ще продължи до 2025 г. За нуждата от такава кампания ще говорим с ръководителят на представителството на ЕК у нас Цветан Кюланов.

Какво предлагат ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС като промени в Конституцията?

Позитивно е предложението да се уточни в кои случаи на конституционно ниво, защото на законово беше доста разширен кръга от случаи, в които прокурор участва в административни и граждански дела. Така коментира едно от предложенията на ПП-ДБ за промени в Конституцията доц. Наталия Киселова в "Отговорите":

„Другата седмица в понеделник изтича срокът, в който министърът на правосъдието може да оспори отказа да бъде допусната неговата жалба срещу решението на прокурорската колегия във ВСС за избор на изпълняващ функциите на главен прокурор.

Още: Министърът на правосъдието ще обжалва определението на ВАС за избора на Сарафов

Какво твърди Върховният административен съд (ВАС)? Казва: “министърът няма правен интерес да оспори това решение на прокурорската колегия, но ако прецени, може да се обърне към прокурор, който, като представител на обществения и държавен интерес, от негово име да оспори пред ВАС избора“. Добре, като се позовават на това, че само граждани и юридически лица могат да оспорват актовете по административен ред. Вижте как изглежда превишаване на правомощията на прокуратурата да участва в административното производство. Значи министърът е достатъчно компетентен да се обърне към прокурор, достатъчно компетентен да председателства не само заседанията на пленума (на ВСС, бел.ред.), но и на двете колегии, но не е компетентен сам да се обърне към ВАС. Разбира се този прокурор е подчинен на главния прокурор, макар и изпълняващ функциите. И в този смисъл ми се струва, че ограничаването на случаите, в които прокуратурата ще може да участва в граждански и административни дела, е едно добро начало.

Още: Готов е проектът за промени в Конституцията. Говори Атанас Атанасов

Това, разбира се, можеше да стане и в закон, но поради това, че законите както виждаме могат да бъдат тълкувани, разтягани или свивани като ластик, явно им е дало аргумент да го изведат на констуционно ниво.

Още - във видеоматериала.

Напрежението в Черно море по повод военните учения на Русия, включително и в наши води

В момента в американския Конгрес има законопроект, който е директно свързан с Черно море и с приемането на американска стратегия за Черно море. Това каза политологът Владимир Шопов в “Отговорите“:

“Стратегията на САЩ за Черно море ще има доста дългосрочни последствия в няколко посоки.Първо става въпрос за много по-сериозен геополитически ангажимент на Вашингтон към Черно море. На второ място става въпрос за изработване, след като бъде приет този закон, предстои да бъде изработено в рамките на година-година и половина цялостна програма за политическа, институционална, стопанска инвестиционна подкрепа за държавите в този регион.

Още: "Левицата!" изказа притеснения, че законопроект в САЩ прави Черно море арена на военни действия

Което, преведено означава, че ние тепърва ще станем свидетели на нови американски инициативи по отношение на морската инфраструктура, по отношение на транспортната инфраструктура. Това със сигурност ще има последствия и за “Нефтохим“, аз лично не изключвам в средносрочен план да има нов собственик. Собствеността на “Лукойл“ върху ключова инфраструктура на страната ще бъде все по-малко приемлива.

Започват доста сериозни промени в статута на Черно море. Най-общо казано това е новата разделителна линия между Запада и Русия. От тази гледна точка тепърва там ще имаме случаи на ескалация. Тепърва ще ставаме свидетели на цялостна промяна на политиките и на ЕС, и на НАТО към този регион. Разбира се рискът от милитаризация е сериозен, това мисля че на всички вече е ясно. Тепърва и България, и Румъния ще трябва да променят начина, по който организират своето присъствие, своята защита, начинът, по който работят институциите по границата с Черно море.“

Още: Русия започва военни учения и в наша зона в Черно море

Още-във видеоматериала.

Европейката комисия започна кампания за борба със стереотипите относно равенството между мъже и жени

“Ние работим със статистически данни. Вижда се, че все още в нашите общества има едни стереотипи относно ролите на мъжете и жените, които трябва да се постараем да елиминираме“. Това каза в “Отговорите” Цветан Кюланов. Комисията започна кампания за борба със стереотипите относно равенството между мъже и жени. Тя ще продължи до 2025 г.

ОЩЕ:Жените в ЕС ще са равни на мъжете след 60 години

Явно има нужда от такава кампания, защото 44% от гражданите в ЕС смятат, че основната роля на жената е да се грижи за дома и семейството си. В България този процент е 81. Ето какво каза Цветан Кюланов:

“Кампанията е основана на това да покажем, че всеки трябва да има равна възможност. Не говорим за пълно равенство, защото има биологични различия между половете, така или иначе има всякакви други аргументи, но основата е, че всеки трябва да има възможност да се реализира и да прави това, което иска.“

Как ще коментирате високия процент в България (81 на сто), от хора, които мислят, че жената трябва да се грижи за дома и семейството? Толкова патриархално общество ли сме?

“Така излиза от статистиката. Ако се погледнат други данни, ще видим, че в България част от разликите не са толкова големи. В България има традиция жените да работят, като по-голям процент, в икономиката, в сравнение с други страни. Все още по-малък от този на мъжете, разбира се, но по-голям отколкото е в други страни. Както и по отношение за заплащането в някои европейски държави виждаме много по-големи разлики от тези в България, където за съжаление също има разлика в заплащането между мъже и жени за една и съща работа.

Кампанията цели да елиминира стереотипите. Да покаже, че и мъжете могат да се грижат за семейството, а жените – да изкарват прехраната.“

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

"Няма интрига, няма и партия за всички": Социолог за ниската избирателна активност (ВИДЕО)

Атанас Славов: Допуснахме грешки, но искаме правова държава, а не публичен ресурс в частни ръце (ВИДЕО)

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

"Криминална икономика и скрит транзит": Тихомир Безлов за историята на контрабандата у нас (ВИДЕО)

Кристина Кампос: Писането е да казваш истината

"Пуделите крият неработещата правосъдна система": Николай Денков пред Actualno

Как ще се отразят на бюджета промените в хазарта? Говори Любомир Каримански (ВИДЕО)

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю