“Отговорите“: Със Стояна Георгиева, Илхан Андай и Мохамед Халаф (ВИДЕО)

10260

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: За делата-шамари срещу журналисти. Сайтът “Медиапул“ спечели на първа инстанция делото, заведено от застрахователна компания “Лев инс“ с иск за 1 милион лева. В студиото - издателят и главен редактор на “Медиапул“ Стояна Георгиева.

Какво се случва в ДПС. Има ли криза в партията, прецедент ли е да има двама съпредседатели и доколко ДПС е незаобиколим фактор във властта. Разговаряме с журналиста Илхан Андай.

Войната на Израел с “Хамас“, кризата в Близкия Изток и нападенията на хутите срещу кораби в Червено море коментираме с журналиста и международен анализатор Мохамед Халаф.

Делата-шамари срещу журналисти

Искаме да създадем фонд за защита на журналисти. Първата вноска в него ще е обезщетението, ако “Медиапул“ спечели окончателно делото с “ЛЕВ ИНС“. Това каза в “Отговорите“ Стояна Георгиева.

Сайтът “Медиапул“ спечели на първа инстанция делото, заведено от застрахователна компания “ЛЕВ ИНС“ с иск за 1 милион лева.

Ето какво каза Стояна Георгиева:

Още: На първа инстанция: "Лев инс" загуби делото за 1 млн. лв. срещу Mediapool

“Казусът със статията, заради която ни съдят, е пределно ясен. Това е информационен материал, тук няма коментар, няма аналитични елементи. Има цитиране на заседание на Министерския съвет, позоваване на стенограма, какво казва финансовата министърка Росица Велкова. МС обсъжда проблема на България със “Зелена карта“, който е известен и е отдавна. И действително, имаше опасност да бъдем изритани, ако този проблем не се реши.

И когато журналистката написа тази статия и се обади в “ЛЕВ ИНС“, и им писа за коментар, защото ставаше дума, че трябва да се предложат незабавно промени в закона, които да минат през парламента, изпълнителният директор на “ЛЕВ ИНС“ отговори на авторката, че “отговорите ще си получите в съда“.

Завеждането на делото беше невероятен стрес, защото, честно да си признаем, колкото и да е чист казусът и да няма никакви нарушения от страна на “Медиапул“, винаги имаме едно наум за безпристрастността на българския съд, възможността определени фигури да влияят. Така че поздравления за съдийката Силияна Григорова, тя има и много добра мотивация към нейното решение.

Още - във видеоматериала

В криза ли е ДПС

Належащо е поне още един мандат ДПС да има съпредседатели. Това каза в “Отговорите“ Илхан Андай. Той намекна, че движението все още не е готово да приеме за председател човек, който не е етнически турчин:

Още: Пеевски заговори за ново начало в ДПС (ВИДЕО)

“Имаше едни декемврийски знаци от Анкара. Декември месец един от лидерите на изселническите дружества в Бурса, по време на вечеря с изявени активисти, изрази притеснението си, че в етническата турска партия в България предстоят промени, като се предвиждало начело на нея да застане човек, който не е етнически турчин. И това нещо го притеснявало, нали. А още повече го притеснявало, че “нашите братя“ - говори за актива на ДПС в България, приемат това нещо.

След това на 26 декември на едно от местата-символи за ДПС – Тюркян чешма, паметникът на загиналата 17-месечна Туркян по време на Възродителния процес, нямаше представители на управляващата партия в Турция, нито депутати, нито висши партийни функционери. Нямаше и представител на партньора на Ердогановата партия – Партията на националистическото действие.

Още: Обидно е Пеевски да има съпредседател

Изхождайки от това, че ДПС загуби много време в тази война с управляващата партия в Турция около проекта “ДОСТ“, Доган явно е анализирал добре и е преценил, че е належащо, поне още известно време, поне един мандат, ДПС да има съпредседатели. По този начин той успокоява страстите в изселническата общност, в това число и при управляващите в Анкара, налагайки за съпредседател д-р Джевдет Чакъров.“

Още - във видеоматериала.

Войната в Газа и нападенията на хутите

В момента, в който спре войната в ГазаБенямин Нетаняху ще отиде на съд с част от неговия кабинет, особено тези министри, които са от крайната религиозна десница. Това каза в “Отговорите“ Мохамед Халаф:

Израел не желае примирие, защото все още не са ликвидирали военната мощ на “Хамас“. Колкото и да говорят те, че са постигнали големи успехи, но все още не са постигнали това “Хамас“ да не представлява военна заплаха.

Още: Нетаняху: Израел е унищожил две трети от полковете на "Хамас"

В същото време САЩ са подготвили един надежден план този път за решаване на този проблем и установяване на стабилизация в целия регион. Това беше направено в преговори с различни арабски държави в последните месеци, откакто започна тази война. Неслучайно държавният секретар Блинкен остави Израел последна точка в неговата последна обиколка. Защото той искаше да чуе всички арабски лидери всички арабски правителства какво мислят и да има консенсус.

Още: Нетаняху против създаването на палестинска държава след войната

И да предложи на Нетаняху един готов план за мир и за възстановяването на Газа. Всички арабски лидери – от Египет до Катар и до Саудитска Арабия, която е най-важният фактор във всичко това, което ще се урежда в момента. Те са готови да възстановяват Газа след тази война, но не са готови да направят това, без да има цялостен мирен план, който да свърши със създаването на палестинска държава. А това не го приема Нетаняху. 

Още- във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю