На първа инстанция: "Лев инс" загуби делото за 1 млн. лв. срещу Mediapool

5636
На първа инстанция: "Лев инс" загуби делото за 1 млн. лв. срещу Mediapool
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд е отхвърлил рекордния иск на застрахователната компания "Лев Инс" срещу Mediapool. Решението е на първа инстанция и може да бъде обжалвано от застрахователя.

От мотивите на съдията по делото става ясно, че компанията не може да претендира за накърнена репутация спрямо медия, която представя коректно и обективно данни от публични източници: 

"Недопустимо е под страх от накърняване на репутацията на граждани, частни и публични организации членовете на демократичното общество да бъдат оставени в неведение за събития, процеси и решения, свързани с благоденствието и просперитета на националната общност". Още: И "Репортери без граници" призоваха за оттегляне иска срещу Mediapool

Как започна всичко?

Делото започна заради публикация в Mediapool, в която коректно се цитираше официално изявление на служебния финансов министър Росица Велкова по повод проблемите около системата "Зелена карта" през 2022 г.

Авторът ѝ е потърсил застрахователната компания за коментар, но единственият отговор тогава е бил "На така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда". 

Делото беше заведено през март 2023 година, като почти година по-късно е решено на първа инстанция изцяло в полза на Mediapool.

Статията не съдържа "нито клевети, нито обиди", а е съставена "обективно, пълно и в съответствие с правилата на журналистическата етика", според оценката на СГС. 

Отчетено е, че авторът ѝ има дългогодишен опит в отразяване на финансовата сфера и е отразил обществено значим проблем - чийто източник е "представител на държавната власт, който докладва проверена и по презумпция достоверна информация". Още: АЕЖ-България призова за оттегляне на иска за 1 млн. лева срещу Mediapool

"На първа инстанция съдът присъжда на Mediapool пълната сума на адвокатските разноски – 40 000 лв. Ако това се потвърди и влезе в сила, поемам ангажимента да преведем тази сума на "Асоциацията на европейските журналисти - България" за създаването на обещания фонд за защита на медии и журналисти срещу подобни "дела шамари", казва главният редактор Стояна Георгиева.

Адвокатът и правозащитник Александър Кашъмов описва решението на СГС като "добър знак за българската демокрация и свободата на словото".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com