Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Чолаков: ГЕРБ и ДПС нарцистично си търсят трети за управление (ВИДЕО)

13 май 2024, 13:30 часа • 9334 прочитания

ГЕРБ и ДПС нарцистично си търсят трети за управление . Това каза в “Студио Actualno“ политологът и социолог доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология към БАН. Той отговори на въпроса ще имат ли ГЕРБ и ДПС след парламентарния вот над 121 депутати, за да управляват самостоятелно:

Още: Борисов: Отиваме на избори заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт

“Трудно според мен ще имат над 121, аз като повечето колеги смятам, че им трябва трета политическа сила. Въпросът е коя ще бъде третата политическа сила. Патерица, ако ще й казваме. Героят в споделената нарцистична фантазия . Значи нарцисистите, като си харесат някой, създават такава фантазия, казват социалните психолози, в която обектът на нарцистичната фантазия трябва да бъде много покорна личност, да изпълнява всичките им очаквания. В случая ако приемем, че Пеевски и Борисов са едни нарцисисти, имат нарцистичен стил, може би не могат да бъдат диагностицирани като нарцисистични личности, но имат такъв стил. За тях е, как да кажа, своеобразна реализация на тяхната фантазия, да управляват заедно с тези, които са искали да ги изчегъртат, да ги вкарат в затвора, да ги пращат не знам къде си, в Диарбекир.

Още: Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Девет месеца обектът в споделената нарцисистична фантазия бяха ПП-ДБ. Досега беше фазата на идеализацията, те са три фази на нарцистичната връзка: Първо идеализацията – както във всеки добър романтичен роман, в началото винаги се мразят двамата герои, обаче изведнъж по-късно започват да прескачат искри между тях. И така се породи тази голяма любов, благодарение на която управляваха 9 месеца.

Още: Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Но след фазата на идеализацията започва обезценяването. И сега може би сме във фазата на обезценяватнето, въпросът е дали сме стигнали до третата фаза, която е грубото захвърляне настрани. И ако има грубо захвърляне и отхвърляне от ГЕРБ-СДС, въпросът е кой ще бъде третият.“

Борисов има опит в управление с патриоти, каза доц. Чолаков. Според него не е изключено и “Възраждане“ да влезе в управление с ГЕРБ и ДПС под претекст, че така ще ги разруши отвътре. Така ще имаме “златния пръст“ на Костадин Костадинов, както навремето Волен Сидеров.

Още: ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)

От видеоматериала ще научите още:

  • Каква е започналата вече предизборна кампания;
  • Затихна ли компроматната война, или тепърва ще се развихри;
  • Има ли ясни послания на политиците към хората;
  • Отговарят ли на реалността резултатите от социологическите проучвания;
  • Опитват ли се ПП-ДБ да преодолеят пасивите от управлението в сглобка с ГЕРБ и Пеевски и дали избирателите ще им простят това.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес