Политологът доц. Момчил Дойчев: Държавата ни е "пленена" и не е важно кой е на власт (ВИДЕО)

23233

Ще върне ли Асен Василев папката на президента празна или коалиционните партньори ще съумеят да постигнат мнозинство в парламента? Има ли работещ модел за управление на коалиция и защо държавата ни е "пленена"?

Тези и други теми дискутираме в "Студио Actualno" с политологът доц. Момчил Дойчев, преподавател в Нов български университет и съпредседател на Атлантическия съвет на България.

Как се управлява коалиция и какви уроци трябва да си вземат бъдещите коалиционни партньори?

"Коалиционните партньори не се разбират по ключови и стратегически въпроси за развитието на обществото, да не говорим за опозицията. Нямаме ценностно разделено на политически идеи общество, а имаме разделено на различни популистко-неуравновесени и невъзможни за постигане на консенсус коалиции. Това разрушава самият парламентаризъм", смята доц. Дойчев.

По думите му пропускаме фактът, че срещу нашата цивилизация се води война на "тези авторитарни сили от Изток и от Юг, които искат да ни унищожат, а нашите хора тук си играят на избори".

"Липсва програма за управление, липсват конкретни политически стъпки, въпреки че в ситуация на война и криза не може да се вземат бързи и ефективни решения. Това е слабост на демокрацията и антидемократите прекрасно го разбират и използват. Коалиционните партньори трябва да имат ценностна съвместимост. Не може да си в коренно противоположни становища по отношение войната в Украйна и да вземаш ефективни решения свързани с отбраната на страната и националната сигурност. Не може да си член на евроатлантическите структори - на ЕС и НАТО и да казваш, че ние ще бъдем неутрални в този конфликт. По този начин се изолираш от този свят, към който 2/3 от българите искат да принадлежат", споделя още доц. Дойчев.

Политологът определя липсата на ярки политически лидери като Роналд Рейгън и Маргарет Тачър като ключова: "Те победиха комунизма без нито един изстрел, това бяха хора, които разбираха политиката правилно", смята той.

В "пленената държава" не е важно кой е на власт

Прогнозата на доцента е, че при едни следващи избори резултатът ще е същият: "Влизаме в порочен кръг и това, което може да се очаква е демонтиране на демокрацията".

"В настоящия момент коалиция е невъзможна. Тя е възможна, когато имаме ценностно съвместими партии. ПП, ГЕРБ и ДБ са партии, които непрекъснато декларират евроатлантически ценности. Ние имаме едно формално мнозинство, което съответства на тези 2/3 от българските граждани, които припознават Европа и европейското бъдеще на България. Срещу тях се противопоставят 1/5, които искат България да се върне в Азия, да се върне авторитарния режим и т.н. Между тези две групи има несъвместимост, но е факт, че втората група е представена по-силно в държавната администрация и това са признаците, които ние определяме като "пленена държавата". Дори не е важно това кой е на власт, защото реалната власт се оказва зад някакви задкулисни фактори, категоричен е Дойчев.

Политологът определя като изключително важно да се разбере кои всъщност са българите, работещи за чужди страни и влияния: "Когато говорим за руските шпиони ние трябва да видим кои са българите, които са проводници на тези тези - това е големият въпрос. Държавата ни няма контрол в собствената си територия. Това става благодарение на хора на висши държавни длъжности, но и такива, които задкулисите действат".

"В България тази стратегия на омразата и изчегъртването трябва да бъде забравена от всички. Трябва да се върнем към нормалната политическа логика, че разговаряме все пак в името на общото благо, а не в името на нашата партия", казва още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю