Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трудно се съвместяват два поста - на премиер и външен министър: Румяна Бъчварова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

08 февруари 2024, 19:30 часа • 9374 прочитания

Трудно един човек може да съвместява постовете премиер и външен министър. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова" бившият вицепремиер по коалиционната политика и вътрешен министър в правителството на ГЕРБ Румяна Бъчварова:

Още: Борисов иска външно министерство за ГЕРБ (ВИДЕО)

“Изключително трудно би било един човек да съвместява толкова важни постове. Най-малкото единият трябва да бъде повече активен навън, другият да бъде в държавата, но става въпрос за големи отговорности, които, колкото и да съвпадат, в последващите месеци да речем, ние се опитваме да се подготвим, да постигнем решение за членство в еврозоната, завършване на присъединяването ни към Шенген... Добре е да бъдат различни, отделни личности, за да върви работата по-добре.

И мисля, че това е едно правилно решение (по повод казаното от Бойко Борисов, че ако ПП-ДБ не искат Мария Габриел, ГЕРБ ще излъчат друг външен министър, бел. ред.). Сега дали ще остане в ръцете на ГЕРБ външно министерство, е въпрос, който също политически трябва да се реши, като се има предвид, че председател на външната комисия е лидерът на ГЕРБ.“

Още: Пеевски за ГЕРБ и ПП-ДБ: Те без нас няма да се оправят (ВИДЕО)

Виждате ли го в ролята на външен министър?

“Аз не мисля, че той, след като е бил премиер, ще заеме тази функция, но има много технологични въпроси, за които е добре да има различни позиции.

Това, (ротацията, бел.ред.) е една абсолютно нова, непозната практика и е възможно да има лутане. И бяха пропуснати доста моменти още при съставянето на това правителство. Нямаше яснота за това какви са възможностите за така нареченото ротиране, което не е регламентирано в българската Конституция. Можеше повече въпроси да се уточнят като това – след като минат два пъти по девет месеца какво се случва с правителството. Същите премиери ли се връщат, за какъв срок. Защото за оставащите 30 месеца какво се случва?

Защото имаше едно разбиране, че това ще стане автоматично, а то минава през конституционната процедура. Което означава ново гласуване, а преди това – нови консултации с президента.“

Борисов: Постът външен министър може да развали ротацията (ВИДЕО)

От видеоматериала ще научите още:

  • Случаят с руския шпионин в специялните ни служби няма да бъде последният. Пробити ли са службите ни от руското разузнаване;
  • Доколко е тревожно, че руски шпионин е работил в службите ни от 1993 г.;
  • Имало ли е в МВР информация за Мартин Божанов-Нотариуса по времето,когато Румяна Бъчварова беше вътрешен министър;
  • Ще помогне ли създаването на временна парламентарна комисия за изсветляване кой и как е упражнявал натиск и влияние върху съдебната система.
Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес