Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"В Норвегия има 70, тук са 5 пъти повече": Асена Сербезова за скандалите около детската болница (ВИДЕО)

21 май 2024, 16:06 часа • 23108 прочитания

Министерството на здравеопазването стартира нова процедура за разрешение на изграждането на частна болница от компания "Търговска лига". Теренът за частната болница е в Казичене, а обектът трябва да има 550 легла. За да коментира темата в Студио Actualno поканихме бившия здравен министър Асена Сербезова.

Стартирането на процедурата идва малко след като здравното министерство спря процедурата по изграждане на частна болница на име "Мама и аз". Процедурата за новия проект в Казичене е завършена през 2022 г., но тогава Сербезова (тогава министър) отказва да издаде разрешително. Нейните аргументи са, че наличните възможности за лечение превишават потребностите за медицинска помощ на населението в областта. През 2023 г. Върховният административен съд обаче рестартира процедурата. Още: Костадин Ангелов за детската болница: Хинков поиска да се строи без конкурс, чакам го в съда

Хаосът в здравеопазването

"Много е трудно за човек, който не е бил в дебрите на администрацията, да се ориентира какво се случва с откриването на нови болнични заведения в България. Един от проблемите е, че методологията за Национална здравна карта е в закона. Много е трудно да се променя един закон, особено в крехкото мнозинство, което виждаме в последните години в парламента", започна анализа си тя.

Сербезова обясни, че здравната карта е е статистически инструмент, който казва на управляващите колко болнични заведения има, с какви легла разполагат, с лечението на какви заболявания, какви лекари и т.н. "Тя би трябвало да дава представа болничните заведения в различните краища на България какво население обслужват. На базата на това се определят потребностите и се знае задоволени ли са те в дадена област. Националната здравна карта е базата, на която ние стъпваме, за да определим имаме ли нужда от ново лечебно заведение", добави бившият министър. Още: "От ГЕРБ ми казваха, че няма да има Национална детска болница": Говори проф. Хинков (ВИДЕО)

По думите ѝ когато се подадат документи в здравното министерство за разкриване на нова болница, една от процедурите, които се взимат предвид, е становище от Изпълнителната агенция по медицински надзор. "Още през 2018 година министър Кирил Ананиев съобщава, че потребностите за легла превишени с 6000 броя. Как така при по-голямо население преди години и със заболеваемост, която е сходна със същата, но при повече население, ние сме с 6000 легла отгоре, излишни, а сега, 2024 година имаме потребност?", попита Сербезова и отбеляза, че тези легла не са закривани и още са налични.

"Важни са хората"

Според нея постоянно в България се концентрираме върху това какво ще бъде изградено, къде ще бъде изградено, каква апаратура, с колко легла и т.н.

"Най-важни са хората, които ще работят там. Важно е да има концепция за детско здравеопазване, а не само сградата на детската болница. Да, ние имаме болници на много високо ниво, но при постоянното откриване на болници и обновяване на апаратурата - ние сме най-болните в Европа и живеем със 7 години по-малко. В Норвегия има 70 болници, тук при нас са 5 пъти повече", завърши анализа си тя. Още: МЗ разкри неправомерно забавяне на Националната детска болница

Има ли надежда за българското здравеопазване и как могат да бъдат решени всички проблеми там - вижте в пълното интервю с Асена Сербезова.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес