Вероятно е правителство на хартиената коалиция: Доц. Светослав Малинов в "Отговорите" (ВИДЕО)

10272

Вероятно е правителство на хартиената коалиция. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова" доц. Светослав Малинов, ръководител катедра "Политология" към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", бивш депутат и два пъти евродепутат.

Ще успее ли кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави правителство, или отиваме към връчване на втория мандат? Ето как отговори доц. Малинов: "Изглежда, че подкрепата е осигурена в този момент без ПП и ДБ. А именно – подкрепата на ДПС и БСП изглежда сигурна. "Има такъв народ" (ИТН) не е нужен, тяхната парламентарна група не е нужна за мнозинство. ГЕРБ, ДПС и БСП имат 126 депутати. Разбира се, ИТН може да се присъедини и да стабилизира това мнозинство, но са ненужни. В този смисъл ПП-ДБ автоматично отиват в опозиция. Затова си позволявам да кажа, че срещата ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ не е най-важната.

Мисля, че желанието ГЕРБ-СДС да управляват с ПП-ДБ е фалшива видимост, която Борисов създаде. Той каза това, но ако му вярвате, значи сте пропуснали последните 10 години в българската политика. Защото беше подходящо да се каже на избирателите, тъй като коалиция с БСП е нещо много тежко за част от избирателите на ГЕРБ. Всъщност част от достойнството на ГЕРБ в очите на част от техните избиратели беше, че ГЕРБ никога не е правил компромиси с БСП на национално ниво. Сега това достойнство си отива и то бих казал много безогледно. Защото излиза, че от самото начало, да говорим с "план А" и "план Б" - терминологията, която се наложи, може би от самото начало това е бил "план А". Защото пък БСП със сигурност е дала сигнали, конкретно Нинова, че е склонна да направи такава коалиция. И ако това е било известно през последните 2-3 седмици, то през цялото време всъщност ГЕРБ или Борисов са се опитвали да намалят цената, която ще платят от коалиция с БСП.

Искам само да отбележа нещо за БСП, защото това е важно оттук-нататък. БСП стигна такова пропадане не само електорално, а и идейно, и като отношение вътре между бивши и настоящи лидери, и местни лидери, че аз мисля, че БСП ще спечели от една дълбоко безпринципна коалиция с ГЕРБ. Защото вече няма какво да губи. Ще спечели, че ще има повече ресурси да се стабилизира и да се закрепи".

Каква ще е цената на компромиса за левицата и що за стръв е обещанието на Габриел за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю