ЦИК решава кой влиза в парламента, ако системата на "Информационно обслужване" не може

32788
ЦИК решава кой влиза в парламента, ако системата на "Информационно обслужване" не може
Снимка: БГНЕС

Бъгове в системата за компютърна обработка на „Информационно обслужване” могат да позволят „пренареждане” на мандати за парламента. Това твърди в свой материал разследващият сайт „Биволъ”.

Според публикацията ако за един мандат на по-малка партия се конкурират „сговорчив” и „несговорчив” кандидат-депутат, може да се помогне на сговорчивия да влезе. Това се дължи на методиката за преброяване на ЦИК, казват от „Биволъ”.

При 94% обработка от гласовете на страната - БСП засега удържа

Според първичното преброяване на протоколите от изборите, ГЕРБ води с повече от два пъти пред БСП, а засега социалистите удръжат и са с...

Решението за методиката е от 15 март, 2013 година, когато председател на ЦИК все още е Красимира Медарова. То е на два пъти коригирано заради две груби грешки в методиката – с решения № 2168-НС и № 2172-НС.

Най-общо казано методиката за определяне на резултатите е такава, че заради липсата на пълноценен 32-ри МИР в чужбина при вкарване на данните може да се стигне до безкраен цикъл на сметки. Факт е, че авторите на механизма смесват понятията „остатък” при делене на цели числа и „дробна част” на цяло число.

Какво се случва при безкраен цикъл на сметки – просто е и ефективно. При неуредици с методиката, решението се взема от ЦИК - това е записано в решението за приемане на самата методика. Или с други думи – когато математиката на компютърната програма не стига, на ред е комисията да смята "на ръка".

Офертата на фирма „Информационно обслужване“ през 2013 беше единствената и възлизаше на 1 687 896 лева с ДДС. ЦИК отказваше да публикува кода на софтуера, но „Биволъ” е наел математици и IT експерти, които за няколко дни са успели да напишат програмата. На този адрес можете да я видите.

Ивайло Симеонов за Actualno.com: Социолозите играят срещу интересите на българския народ

Малко след края на изборния ден разговаряме с Ивайло Симеонов - лидерът на една от политическите алтернативи на българския хоризонт в л...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com