Калфин: АБВ съществува, за да посочи националните приоритети и да ги изпълни чрез ЕС

15722
Калфин: АБВ съществува, за да посочи националните приоритети и да ги изпълни чрез ЕС
Снимка: АБВ

Неспособността на политическите сили да намерят съгласие по национални приоритети, които са над партиите, е големият проблем в България и затова се създаде АБВ. Трябва да видим кои са приоритетите, какво искаме и след това Европа дава инструментите. Не трябва да пренасяме отговорността за липсата на национално съгласие върху Европейския съюз. Това водачът на листата на АБВ за европейските избори Ивайло Калфин в предаването „Панорама” на БНТ.

Според него Калфин трябва да задълбочава интеграцията си без ЕС да става федерална държава. В момента политиките на Европа са национални и всяка държава определя приоритетите си, поясни той.

Емил Кало: Никой от водачите на евролистите не се отзова на поканата за дебат на Калфин

Водачът на листата за европейските избори на АБВ Ивайло Калфин няколкократно призова водачите на другите листи за политически дебат, но...

„Достъп до финансови ресурси, права на българските работници в Европа – работни заплати, осигуровки, права на българските студенти, равноправие, признаване на дипломи и професионални квалификации са конкретни проблеми, които могат да се решат с европейски инструменти и добър европейски опит”, каза водачът на листата на АБВ.

По въпроса за позицията на Европейския съюз по кризата Украйна и отношенията с Русия, Калфин бе категоричен, че Украйна е геополитически конфликт и той се решава с геополитически лекарства.

„Русия не иска да допусне НАТО до границите си, а САЩ все още настояват НАТО да се разшири дотам, плюс слаби украински правителства, огромна корупция и слаба държава в продължение на 25 години - Европа няма инструмента и лекарството, с което да реши този конфликт. Той се решава геополитически, с преговори и договорки. България би трябвало да поддържа европейска позиция, но Европа не може да бъде решаващ фактор. Народното събрание е неспособно да изработи позиция за Украйна, това е изключително опасно”, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com