Над 15 000 избиратели в Кърджалийско с грешни адреси

22267
Над 15 000 избиратели в Кърджалийско с грешни адреси
Снимка: БГНЕС

Рекорден брой избиратели в Кърджалийска област – 15 108, са попаднали в графата "с грешен адрес" в документацията на местната РИК, предаде БГНЕС.

Председателят на комисията Беркант Барзат не можа да даде обяснение. В общинската служба ГРАО обясниха, че става дума за хора с право на глас, които не са подали заявления за постоянен адрес. В изборната комисия допускат, че въпросните избиратели най-вероятно са деца на изселници в Турция, навършили пълнолетие, но нямат регистрация по постоянен адрес в Кърджалийска област.

Местан очаква ръст на подкрепата за ДПС

ДПС имаше резултат 400 000 гласа на изборите през май 2013 година. Нашата амбиция е да надградим този резултат. Очакванията са ни за ръ...

Най-много от предполагаемите "двойни" граждани от графата на грешните адреси са в община Кърджали – 4 460. В Крумовград те са 3 548, в Джебел – 2 503, в Ардино – 1 271, в Кирково – 1 399, в Момчилград – 1 665, в Черноочене – 262.

Председателят на РИК Беркант Барзат заяви, че ако до седмица преди деня на вота те подадат заявления за регистрация по постоянен адрес, ще имат правото да отидат до урните. "Няма да има проблеми изселниците да гласуват, Изборният кодекс дава право на всеки български гражданин с постоянен адрес в България да упражни правото си на глас. Няма и изисквания за уседналост, очакваме висока избирателна активност", коментира Барзат.

По постоянен адрес в Кърджалийска област са регистрирани 321 105 жители, в действителност половината от тях живеят целогодишно в региона. От всички тях с право на глас при избори са 258 787 души, ще бъдат разкрити 435 секции. На територията на община Момчилград поради липса на подходящи помещения урни и "тъмни" стаички ще бъдат поставени в магазини и частни къщи.

Междувременно БСП в Кърджали е сезирала ЦИК заради неспазване изискванията на чл.71 от Изборния кодекс от страна на местната РИК. "Изминаха повече от 10 дни от работата на изборната комисия, но по субективни причини липсва всякаква прозрачност в работата й. До настоящия момент нейният председател не е създал необходимата организация по публикуване на решенията на РИК на интернет-страницата й", се посочва в жалбата до ЦИК. С нея социалистите настояват Централната комисия да потърси отговорност от председателя на РИК в Кърджали Беркант Барзат, който не изпълнява вменените му от държавата функции, правомощия и компетенции по Изборния кодекс.

Караянчева: ГЕРБ не се договаря с ДПС

Нито на местно, нито на национално ниво не вървят договорки между ГЕРБ и ДПС, няма такива, няма и да има. Това заяви в Кърджали днес ...

Припомняме, че още при назначаването на Барзат от квотата на ДПС за председател на РИК, последваха остри реакции на БСП и ГЕРБ, както и жалби до Върховния административен съд. Тази на ГЕРБ беше отхвърлена миналата седмица. Според социалистите изборът на представител от Движението е прецедент в най-новата история на Кърджали и създава усещането за подготовка на непрозрачни и манипулирани избори. До скандалното назначение обаче се стигна, след като политическите лидери традиционно не постигнаха съгласие за състава на РИК по време на консултациите при областния управител, което наложи ЦИК да се намеси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com