Най-честите жалби за изборно нарушение са свързани с бюлетините

12981
Най-честите жалби за изборно нарушение са свързани с бюлетините
Снимка: БГНЕС

От началото на изборния ден, в Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили 12 жалби и 14 сигнала. Това каза говорителят на Централна избирателна комисия, Камелия Нейкова на първия брифинг на ЦИК за деня, предаде Агенция "Фокус".

„Повечето от нарушенията са еднотипни - например, че има пусната в избирателната кутия бюлетина, без да е откъснат отрязъкът в долния десен ъгъл. Допуснато е пускане на бюлетина, без да има втори печат от секционната избирателна комисия, недобро откъсване на бюлетината от кочана с бюлетини. Има сигнали за разлепени в близост до избирателните секции агитационни материали. Когато избирателят отиде да гласува, не се сверяват документа за самоличност, преди да му бъде предоставена бюлетина за гласуване", каза Нейкова.

"Повечето от тези жалби и сигнали са от компетентността на съответната районната избирателна комисия и ЦИК ще ги препрати там, където е необходимо да се извършват проверки. Когато сигналът е свързан с някакво действие, извършено от член на секционна избирателна комисия, като например - допускането в избирателна кутия да попадне бюлетина без откъснат отрязък с номера на бюлетината в долния десен ъгъл, това не прави гласа недействителен, така че избирателите да не се притесняват. Има и група сигнали, свързани с разкриване на тайната на вота, т.е. членове на секционно-избирателна комисия са отворили бюлетината, преди тя да бъде пусната в избирателната кутия. Това е недопустимо. В тези случаи избирателите са допуснати повторно да гласуват, като им е предоставена нова бюлетина. Обръщаме внимание на членовете на секционните избирателни комисии: Не е нужно да бързат, а да внимават, за да може избирателите спокойно и правилно да гласуват в днешния ден, за да няма неточности при преброяване на бюлетините, след края на изборния ден. Изборният ден приключва в 19.00 часа. Ако в този час пред избирателните секции има избиратели, които не са гласували, те предоставят своите документи за самоличност на избирателната комисия, която ги допуска за гласуване, но не по-късно от 20.00 часа”, добави Нейкова.

Избирателната активност в страната към 11:15 ч. е 7,62%.

Най-активни са избирателите в Бургас – 13,41%, най-слаба е активността в Пловдив – 4,20%. Общият брой гласували в страната към 11,15 ч. е 484 177 души.

По данни на ЦИК към 10 ч. 5,51% е била избирателната активност в страната. По данни на Галъп към 10 ч. избирателната активност е малко над 8%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com