Плевнелиев: Трябва да жертваме своето его в името на успеха на нацията

24650
Плевнелиев: Трябва да жертваме своето его в името на успеха на нацията
Снимка: БГНЕС

Вътрешното единство, културата и духовността са залог за бъдещето на българския народ, заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в националния събор в Плиска по повод 1150 години от Покръстването на българите.

"Преди 1150 години България била най-голямата държава в Югоизточна Европа. През нейната територия са минавали едни от най-важните пътища, свързващи четирите краища на познатия тогава свят. Свети княз Борис обаче е първият български владетел, който си е дал сметка, че не придобитите нови територии, а вътрешното единство, културата и духовността са силата на народа и тази спойка, която е залог за неговото бъдеще", каза Плевнелиев в приветствието си към гостите на празника, който се провежда на територията на Националния историко-археологически резерват "Плиска".

В словото си държавният глава припомни, че българската е една от най-старите държавности в Европа, а България е единствената от средновековните държави на Европейския континент, която е запазила името си до днес.

Росен Плевнелиев изтъкна историческото дело на Борис I и го определи като едно от най-значимите в тринадесетвековната българска история. "В историята ни големите дела са изисквали тежки жертви от първите мъже на държавата. Но тя е запомнила именно онези, които са имали силата да ги направят, вместо слабохарактерно да пожертват своя народ. Именно този урок сме длъжни да си припомним днес. Всички ние, българските политици, подобно на свети княз Борис, трябва да жертваме своето его и своето самолюбие в името на успеха на нацията", каза президентът Росен Плевнелиев в приветствието си.

В Голямата базилика на НИАР "Плиска" държавният глава присъства на благодарствен молебен, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а по-късно присъства на тематична дискусия "Покръстването в контекста на цивилизационния избор на Борис I и насоки за развитие на град Плиска като туристическо и културно средище", с участието на представители на местната власт, учени и експерти. Домакини на форума бяха кметът на Община Каспичан Милена Недева и на град Плиска Христо Христов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com