Политическата пропаганда си върви спокойно във Facebook

22563
Политическата пропаганда си върви спокойно във Facebook
Снимка: Thinkstock

Купуването на гласове се превърна в основна тема на тези европейски избори. Предвид българското законодателство и Деня за размисъл (събота) обаче се оказа, че има и голяма дупка, която позволява предизборна агитация и която трудно може да бъде хваната от закона.

Става въпрос за социалната мрежа Facebook (а и не само), в която вчера, 24 май, свободно тече целенасочена реклама на политически партии. Всъщност Facebook не е електронна медия и няма категорична хипотеза в българския закон какво се прави при реклама или пропаганда там. На електронната ни поща възмутени читатели изпратиха примери за такава реклама, като към писмата им има прикачени скрийншотове. Изборният кодекс не ни позволява да ги публикуваме сега, преди 19:00 часа, но е факт и друго – във Facebook няма на видимо място дата и съответно изпратените ни доказателства могат да се приемат само на вяра. Факт е и обаче, че екипът на Actualno.com с очите си видя такива политически реклами в социалната мрежа.

В Дания вдигат избирателната активност с клип за орална любов и насилие (18+)

Скандално видео, с което датският парламент се опита да вдигне избирателната активност сред младите в страната, шокира Европа и света. ...

Един от читателите ни съобщи, че е сезирал ЦИК и тепърва ще очакваме дали от комисията ще се произнесат. Днес комисията трябва да се произнесе и по друг казус – с вчерашните поздравителни SMS за 24-ти май. Текстови съобщения, поздравяващи ни за „praznika na bulgarskite slovo I duh” – така написано, дори не на кирилица. А именно кирилицата имаше празник вчера, наред с българското слово и дух.

Наш читател се оплака и че при гласуване бюлетината се разгъва лесно и може да се види какъв е вотът, когато тя се пусне в урната.

Междувременно сигналите за купуване на гласове се множат. От Нова телевизия съобщиха, че в Столипиново има схема за купуване на гласове, при която един глас струва 60 лева. И най-интересното е, че става въпрос не за ромски гласове - в далаверата е набъркан общински съветник, а тя води в Пазарджик. Събират се гласове за патриотична формация. Организацията е желязна и става само чрез вътрешни хора. Във Видин е по-евтино – 30 лева на глас, като схемата е позната – чрез застъпници. В Кърджали пък има доста промени в съставите на СИК-овете, което, според местни жители, е сигнал за затягане на контрола при следенето на гласуването. Във Варна има сигнал, че пред охраната на една избирателна секция – 143 в училище „Найден Геров”, неправомерно съставят списъци с имената на членовете на СИК, като за целта се изисква информация от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com