Преференцията изглежда отряза главата за Станишев, всичко за вота ще е ясно на 28 май

26738
Преференцията изглежда отряза главата за Станишев, всичко за вота ще е ясно на 28 май
Снимка: БГНЕС

15-тият в листата на БСП Момчил Неков има 34 хил. преференции и това ще му стигне, за да измести от лидерската позиция в листата председателя на червените Сергей Станишев. Това твърди в свой материал Mediapool, като информацията е потвърдена от два източника.

По първоначални сметки на Неков му трябват 27 хил. преференции, за да измести Станишев. На практика много от гласоподавателите на БСП не са разбрали що е то преференция и за застраховка са попълнили както „квадратчето” т.е. гласа за предпочитаната партия, така и „кръгчето”  т.е. преференцията. И на двете места е сложен номер 15. Такива примери за прилежно попълване са секции в Дупница, Кюстендил и Бобов дол – точно там, където разследването на Нова телевизия показа как БСП с икономически натиск си осигурява гласове.

Арогантният Станишев не отговори в Брюксел дали ще подаде оставка като лидер на ПЕС

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев отказа с безумен мотив да отговори на въпрос на български журналист на пресконференцията си в Брюксел ка...

Иначе все още няма окончателни резултати за мандатите на България в Европейския парламент. Това стана ясно след като вече са преброени 100% от протоколите в ЦИК. Има обаче още сверяване на данни от РИК-овете.

До момента, при 100% преброяване, ГЕРБ взема 30,3% от вота на гласувалите, а Коалиция за България успя да мине границата от 19 на сто и е с 19,09%. ДПС е със 17,28%, а България без цензура е с 10,69%. Рефоррматорският блок остава с 6,37%. Това означава 6 места за ГЕРБ, по четири за БСП и ДПС, две за ББЦ и едно за Реформаторите. Има обаче шанс ГЕРБ да стане със седем места, но това ще е окончателно ясно чак в сряда, 28 май. Тогава се чакат и дебатите по четвъртия вот на недоверие – за провал на кабинета Орешарски в сектор енергетика.

Под чертата остават АБВ с 4,03%, НФСБ с 3,06% и "Атака" с 2,97%. Резултатът на АБВ накара президента на България за периода 2002 - 2012 година да каже, че с този процент АБВ щеше да влезе в парламента, ако това бяха национални избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com