Студентите ще могат да гласуват и само уверение, издадено от ВУЗ-а си

20108
Студентите ще могат да гласуват и само уверение, издадено от ВУЗ-а си
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия позволи на студентите, коитовсе още не са заверили книжките си за новата учебна година, да гласуват само с уверение, издадено от ВУЗ-а, в който учат. 

Досега представянето на заверена книжка бе задължително условие за упражняване на вота, припомня в. "Сега" в утрешния си брой.

Мизия може и да не гласува на предсрочните избори

Ако някой кандидат за депутат си позволи да използва с предизборни цели трагедията на пострадалите хора в Мизия в престоящата кампания,...

Като предохранителна мярка срещу евентуално нарушаване на тайната РИО-София пък нареди да се изключат охранителните камери във всички столични училища.

Без валидни лични документи губим правото на вот. Единствената възможност е да представим оригинално удостоверение за издаване на такива документи от МВР. Шофьорски книжки и задгранични паспорти не се признават. Граждани на други страни от ЕС могат да се легитимират и с удостоверение за пребиваване. При избирателите в чужбина се зачитат лична карта, паспорт и военна карта. От заличените от избирателните списъци ще могат да гласуват само онези, които са успели да докажат пред своята община, че е отпаднало основанието за заличаване, и имат издаден специален документ за това.

Всеки има право да определи предпочитанието си за някого в листата. Прагът на преференцията е 7%. Това означава, че претендентът трябва да събере поне 7 на сто от предпочитанията на гласувалите за листата на въпросната партия или коалиция. На парламентарните избори обаче разместването ще бъде много по-трудно, отколкото на европейските, тъй като в Изборния кодекс бяха заложени различни правила. Дори и да получи необходимите 7%, кандидатът може да стигне най-много до второто място, тъй като водачите на листи бяха бетонирани с коварен текст в кодекса. Според него бюлетините без отбелязана преференция се броят като предпочитание за водача. Предпочитанието се отбелязва в кръгчето, но задължително трябва да е маркирана и съответната партия. Бюлетината става невалидна, ако има разминаване между кандидата и партията или коалицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com