Световните медии за изборите

14063
Световните медии за изборите
Снимка: БГНЕС

След предсрочните избори в неделя политическата нестабилност в България изглежда ще продължи, тъй като вотът, който трябва да доведе до формирането на третото българско правителство за по-малко от две години, не завърши с ясен резултат, коментира AFP.

Според екзитполовете дясната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов се нарежда на челно място с 33% от гласовете, или 83-91 места в 240-местния парламент – доста по-малко от необходимите 121 места за абсолютно мнозинство.

На второ място идват социалистите с 15,7-16,5% и 38-48 места, следвани от партията на турското малцинство ДПС с 34-38 мандата. Тези две партии подкрепяха предишното служебно правителство, което подаде оставка през юли.

Като намалиха депутатските мандати за големите партии и направиха формирането на правителство още по-трудно, около четири други партии изглежда са преминали 4-процентната граница за влизане в силно разединения парламент.

Бившият пожарникар и бодигард Борисов, който подаде оставка след масови протести през февруари 2013 година, обаче заяви, че все още иска да формира правителство и да бъде отново премиер. „Искам аз лично да управлявам. Готов съм да направя всичко необходимо, за да избегнем ”безизходната ситуация, посочи той, като призова лидерите на останалите партии да помислят „внимателно”, преди да изключат възможността да работят с него.

Междинни резултати при 65% обработени протоколи

Цeнтралната избирателна комисия (ЦИК) публикува междинни резултати от преброяването на бюлетините за парламентарните избори на 5 октомв...

„Готов съм да поема всички рискове от управлението на страната. Призовавам лидерите на останалите партии да помислят спокойно тази нощ, да си дадат няколко дни и да не правят категорични изказвания”, заяви Борисов, като допълни, че алтернативата е „нови избори” и „банкрут” за България.

Българската дясноцентристка партия ГЕРБ получи повечето гласове на предсрочните парламентарни избори, но не успя да спечели абсолютно мнозинство, съобщава британската медия ВВС.

Водената от бившия премиер Бойко Борисов партия вероятно ще получи около 90 мандата в 240-местния парламент. Основните й съперници – социалистите и партията на турското малцинство ДПС вероятно ще добият общо 70-90 места.

Най-бедната страна в ЕС бе разтърсена от протести срещу ниския стандарт на живот и банковата криза.

Кореспондентите на ВВС коментират, че влизането на още четири по-малки партии в силно разединения парламент ще направи формирането на правителство още по-трудно.

Нищо ново - опашки пред НДК за предаване на бюлетини

След края на изборния ден секционните избирателни комисии в София организираха работата си и след 22 часа започнаха да пристигат в НД...

След изборите Борисов заяви, че е „готов да поеме всички рискове от управлението на страната”. Въпреки това той призна, че би било много трудно да състави кабинет без коалиционни партньори

Бившият премиер на България Бойко Борисов казва, че иска да „поеме всички рискове” и да състави ново правителство, след като неговата консерваторска партия излезе начело след парламентарните избори, коментира Voice of America.

Партия ГЕРБ се очертава с подкрепа от 33% от избирателите, докато основните им съперници – социалистите, имат едва 15%. Никоя партия обаче няма достатъчно гласове, за да управлява сама, което означава, че Борисов ще трябва да започне преговори за коалиция.

В новия български парламент ще има осем политически партии. За това говорят данните на българската ЦИК след обработка на 25,11% от бюлетините, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Победител на изборите е ГЕРБ с 33,56% от гласовете на избирателите. Следват коалицията „Българска социалистическа партия – Лява България”, която получава под 16,03%, и ДПС, която има подкрепа от 11,47%.

"Атака" и АБВ са в парламента при 13% преброени протоколи от ЦИК

След като цяла вечер данните за резултатите от предсрочните парламентарни избори бяха на базата на екзитполове се казваха от социолози,...

В 43-ото Народно събрание ще участват още „Реформаторският блок” (с 8,73%), Патриотичният фронт с 7,53%, „България без цензура” с около 5,99%, партия „Атака” с 4,98% и „Алтернатива за българско възраждане” с 4,68%.

В тези избори участие са взели около 48% от избирателите.

В неделя българите гласуваха в предсрочни избори „на последния шанс”, които може да им донесат нова крехка коалиция, която ще бори с разрешаването на банковата криза и ще се опитва да съживи икономическия растеж в най-бедния член на ЕС, коментира британският вестник The Scotsman.

Ръководената от бивш бодигард и каратист дясноцентристка партия ГЕРБ вероятно ще спечели вота, но няма да получи мнозинство, което може да доведе до пазарлъци с по-малките парии и опозицията. Новото правителство ще бъде петото в балканската страна за последните 2 години – период, в който страната преживя масови протести, които свалиха предишния кабинет на ГЕРБ и които до известна степен отстраниха неговия наследник.

Нов период на нестабилност ще бъде отблъскващ за инвеститорите, както и за избирателите, които видяха как страната им преминава от една криза в друга. Само през тази година преките чуждестранни инвестиции спаднаха с над една пета.

Първанов: Стига с тази омраза и агресия

Нека се обединим, за да тръгне държавата ни напред. Стига с тази омраза и агресия, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов при представяне...

Българската дясноцентристка партия ГЕРБ, ръководена от бившия премиер Бойко Борисов, изглежда ще спечели парламентарните избори, без да получи мнозинство, показват последните проучвания, цитирани от британския вестник Financial Times.

ГЕРБ ще получи около 32,9% от гласовете, докато нейните социалистически опоненти имат подкрепата на около 16,5%. Подобен резултат ще даде на ГЕРБ само 85 места в 240-местния парламент, което ще принуди Борисов да потърси повече от един коалиционен партньор, за да формира правителство.

Едва 49% от избирателите участваха във вота. Най-ниската избирателна активност за последните 20 години отразява масовото недоволство от политиците от всички партии на фона на застиналата икономика, влошаващите се стандарти на образование и здравеопазване и широкоразпространената корупция.

България е изправена пред вероятността за още една нестабилна управляваща коалиция, след като екзитполовете показаха, че около осем партии ще влязат в новия парламент, пише New York Times.

Неспособността на партиите да получат мнозинство вероятно ще удължи политическия застой, докато страната се опитва да се пребори със слабата икономика и банковата криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com