ВАС отмени решението на ЦИК за наблюдателите на ББЦ

29072
ВАС отмени решението на ЦИК за наблюдателите на ББЦ
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК, с което тя отказа да регистрира две сдружения на „България без цензура" за наблюдатели по време на изборите.

Яне Янев със сигнал до вътрешния министър за купуване на гласове

Яне Янев ще представи сигнали за купуване на гласове на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов. Ще представим конкретни имен...

Съдът връща на ЦИК преписката за ново решение.

В края на август друго сдружение на Николай Бареков - неправителствената организация, която също носи името „България без цензура", не беше регистрирано, тъй като го подкрепиха само двама членове на ЦИК - председателят Ивилина Алексиева (БСП) и Ерхан Чаушев (ДПС).

„В момента се мъчим да се поучим от резултатите с наблюдателите в предишните предизборни кампании и ЦИК поне с тези действия показа, че се интересува по същество дали организацията, която иска да наблюдава изборите, се кани да прави това безпристрастно, свободно от политически предпочитания и подготвяйки хората да изпълняват това", коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов в интервю за БНР. Той подчерта, че партиите и коалициите, които участват в изборите, имат възможност да регистрират свои застъпници и представители, които имат други функции и могат да защитават партийния интерес.

Надяваме се, че след днешното решение на Върховния административен съд, ЦИК ще регистрира гражданското сдружение и ще му позволи да излъчи свои наблюдатели. В противен случай - ще обжалваме отново, обявиха от ББЦ.

Според Кунева партньорство между реформаторите и ГЕРБ е най-естественото нещо

Сътрудничество между Реформаторския блок и ГЕРБ би било най-естественото. Това заяви председателят на Движение „България на гражд...

Междувременно в началото на септември отказа да регистрира и ръководеното от Бареков сдружение ПЛАН БГ. В решението е записано, че наблюдателите осъществяват „независимо, обективно и безпристрастно наблюдение на изборния процес", а в случая със сдружението, чийто председател е председателят на партия „България без цензура", е несъмнено „наличието на зависимост и обвързаност на посочените от сдружението наблюдатели с политически субект, регистриран като участник в изборите". Членове на управителния съвет на организацията са Теодора Георгиева Стоянова и Боряна Николаева Павлова, които са в Националния съвет на регионите (широкото партийно ръководство) на „България без цензура".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com