X
 
 

Изграждат модерен младежки център в Лом

1715 0
Изграждат модерен младежки център в Лом
Снимка: община Лом
Модерен мултифункционален културен и туристически център ще израсне на мястото на старата сграда на бившия младежки дом в кв. Боруна. Това е целта на съвместния проект на Община Лом и побратимената сръбска община Панталей, Ниш, който се финансира с евросредства по програмата Интеррег България – Сърбия. В Пантелей пък ще се ремонтира път, който води до известната Церянската пещера и манастира „Св. Йоан“.

Остарялата сграда на някогашния младежки дом в кв. Боруна ще бъде основно ремонтирана и с ново оборудване. На първия етаж ще бъдат реновирани салонът със сцената, предвижда се създаването на посетителски салон и битов кът, както и изложбена зала. Вторият етаж ще се превърне в съвременен младежки клуб с аудио-визуална техника, компютри и безплатен интернет, който ще работи и като информационно-туристически център. Ще бъде обновен и дворът с беседки, пейки и цветни градини. Предвиден е и паркинг.

„Радвам се, че сбъдваме една мечта – да възстановим и отново да вдъхнем живот на тази сграда на брега на река Дунав, в която деца, младежи и възрастни да се забавляват. Този проект е особено важен за нас и за приятелите ни от Ниш и с това, че той ще допринесе за популяризиране на културно-историческото наследство и ще повиши туристическия интерес към двата града.“ – заяви кметът Пенка Пенкова, която направи първа копка на обекта.  

По съвместния българо-сръбски проект са предвидени още тридневен рибен фест в Лом с концерт и огнено шоу на плаваща платформа в Дунав, посещение в Церянската пещера с танцов пърформанс, посветен на бог Дионис и манастира „Св. Йоан“ край Ниш, посещения на представители на туристическите организации в Лом и Ниш. Ще бъдат изработени брошури и други рекламни продукти  на български, сръбски и английски.

Приходи от данъци, такси и глоби за близо 4 млн. лева годишно, предвиждат от община Лом

Да се запазят постъпленията от местни данъци и такси, предвижда община Лом за периода 2020 г. - 2022 г. Местната власт не изключва да с...

Проектът „Създаване на предпоставки за по-добра достъпност до туристически атракции в Пантелей и Лом чрез подобряване на туристическата инфраструктура и увеличаване броя на туристите" е на стойност 598 563,14 евро, от които за Община Лом са определени около 367 хил. евро , а за Градска Община Пантелей - 219 720.38 евро. Проектът трябва да бъде изпълнен в рамките на 24 месеца.

 

 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители