113 дни до Париж 2024: Паметният протест срещу комунизма на репресирания от СССР герой (ВИДЕО)

5520
113 дни до Париж 2024: Паметният протест срещу комунизма на репресирания от СССР герой (ВИДЕО)
Снимка: Колаж Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

След като печели три златни медала на Игрите в Токио през 1964 г., Вера Каславска е фаворит да повтори успеха си през 1968 г. През април тя е подписала "Манифест от 2000 думи", в който се отхвърля съветската намеса в Чехословакия. Два месеца преди началото на Олимпийските игри съветски танкове навлизат в Прага.
Предупредена, че има опасност да бъде арестувана, Каславска бяга в планината. Укривайки се, тя поддържа форма, като се люлее от дърветата и практикува упражненията си на пода на една поляна. След три седмици правителството ѝ разрешава да се присъедини към останалата част от чешкия отбор в Мексико сити.
Каславска се състезава под огромен натиск срещу съветските атлети. Въпреки елементарната подготовка тя успешно защитава титлите си в многобоя и на прескок, като добавя още две златни и две сребърни отличия. Мексиканският народ се идентифицира с нейната позиция срещу потисничеството и тя се превръща в звездата на игрите.
След завръщането ѝ съветското правителство не ѝ разрешава да постъпи на работа, ако не заяви, че не е подписала манифеста. Тя отказва. През 1989 г., след падането на комунизма, тя е възстановена като публична личност и става съветник на президента Вацлав Хавел.
Translated with DeepL.com (free version)"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

В историята на Олимпийските игри са записани емблематични спортни моменти. Безспорно един от тях е паметният протест на Вера Каславска срещу комунистическия режим през 1968 година на Игрите в Мексико. Гимнастичката побеждава противничките си от СССР, след като съветските танкове нахлуват в родната ѝ Чехословакия.

Началото на бляскавата кариера на Вера Каславска

Нека обаче върнем лентата назад. Дебютът на Каславска на олимпийски игри е в Рим 1960-а, когато става вицешампионка. 4 години по-късно е истинска звезди на Игрите в Токио. Тя завоюва титлата в многобоя, както и златото на прескок и греда. В следващия етап от своята кариера се намира във върхова форма, а световните и европейските златни отличия са редовни постижения.

Вера Каславска

Преломната 1968 година

Настъпва преломната 1968 година, когато войски на Варшавския договор навлизат на територията на Чехословакия. Целта е да се спре линията на промени, тръгнала от Пражката пролет на Александър Дубчек. Каславска има ясно изразена гражданска позиция срещу инвазията (подписан "Манифест от 2000 думи") и за да избегне арест, заминава в провинцията. Впоследствие се принуждава да се премести в планината, където е без адекватни условия за тренировки.

ОЩЕ: Болното ѝ дете върна Оксана в гимнастиката, за да счупи човешките лимити

Протестът на гимнастичката срещу СССР

Все пак гимнастичката е допусната в последния момент до участие на Олимпийските игри в Мексико и отново носи на страната си 4 златни и два сребърни медала. В знак на мълчалив протест срещу политиката на Съветския съюз тя свежда главата си настрани, когато на почетната стълбичка й се налага да изслуша съветския химн.

Вера Каславска

Краят на една славна кариера

След завръщането у дома Вера Каславска е подложена на унизителни репресии заради активната си позиция - забранено й е да пътува извън страната, както и да се състезава в спортни събития, с което е принудена да сложи край на кариерата си. Тя приключва със завидните 22 международни титли между 1959 и 1968 година - 7 олимпийски, 4 световни и 11 европейски.

Вера Каславска си отиде от този свят през 2016-а на 74-годишна възраст. Тя загуби битката с рака, но остава завинаги в историята на световния спорт не само с успехите си, но и със своя непримирим дух, какъвто непременно очакваме да видим от всички участници на Олимпийските игри в Париж 2024.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ ДНИТЕ ДО ЕВРО: Златният медал по пътя на Мохамед към планината

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com