120 дни до Париж 2024: Златният медал по пътя на Мохамед към планината

6327
120 дни до Париж 2024: Златният медал по пътя на Мохамед към планината
Снимка: Getty Images/Колаж: Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Знаете ли кой е Касиус Клей? Отговорът на този въпрос е ясен на почитателите на бокса. По-възрастните фенове на спорта може би се досещат. Името звучи познато, гъделичка мозъка и е на върха на езика, но... На по-младите съм почти сигурен, че то нищо не говори. А сега всички вкупом кажете – знаете ли кой е Мохамед Али? Да, точно така. Мохамед Али е най-великият боксьор в историята.

Касиус Клей всъщност е истинското име на Мохамед Али. Това, което са му дали майка му и баща му, преди да реши да приеме исляма и да се отърве от „робското“ си име, както той го нарича. Именно като Касиус Клей Али печели най-голямото отличие в своята кариера. Това, което му дава път в света на големия бокс – златен медал от Олимпийски игри. Точно като в поговорката за Мохамед, при който отишла планината.

Полицай насочва Касиус Клей към бокса

Мохамед Али Касиус Клей

Касиус Клей се ражда на 17 януари 1942 година в Луивил, Кентъки. Той израства във времена на расова сегрегация и това се отразява на вижданията му за живота. Още на 12-годишна възраст малкият Касиус е насочен към бокса от полицая и треньор в Луивил – Джо Мартин. Двамата се срещат на улицата, а Клей е бесен, че са му откраднали колелото.

Касиус казва на Мартин, че ще „ступа“ крадеца, а полицаят му отговаря, че първо трябва да се научи как да се боксира. Лека-полека Клей се запалва по спорта и прави своя дебют в аматьорския бокс през 1954-та. Бъдещата звезда печели шест пъти надпреварата „Златни ръкавици“ на Кентъки, а два пъти взима и националното отличие със същото име. Касиус Клей става и шампион на Аматьорското атлетическо движение и е ясно, че един ден ще бъде звезда.

Клей взима златото на Игрите в Рим през 1960-та

Мохамед Али Касиус Клей

Звездният миг на Касиус Клей идва през 1960-та, когато е едва на 18-годишна възраст. Младият афроамериканец печели квота за Летните олимпийски игри в Рим. Той играе в полутежка категория и още с първите си мачове в Европа прави фурор. Клей печели без проблем четирите си срещи в боксовия турнир в Рим, за да стигне до финала.

Никой не е очаквал от младия боксьор чудеса, но във финала той побеждава трикратния Европейски шампион Збигнев Пиетриковски и печели златен медал от Олимпийски игри още в първото си участие на подобен форум. Това обаче е и последното му качване на аматьорски ринг в кариерата.

Първият му триумф за световната титла

Мохамед Али Сони Листън

След триумфа си на Игрите в Рим Касиус Клей се насочва към професионалния бокс. Той сменя и категорията, като вече играе в тежката. Между края на 1960-та и края на 1963-та младият състезател няма загубен мач. Активът му е впечатляващ – 19 победи и нито едно поражение. Благодарение на силните си изяви той печели правото да се качи на ринга срещу световния шампион Сони Листън.

В мача срещу Сони Листън Касиус Клей е абсолютен аутсайдер като коефициентът за негова победа е 8:1. Въпреки това младият боксьор от Луивил се изправя срещу шампиона като срещу равен. Още в третия рунд Клей успява да отвори аркада на лявата вежда на Листън. Това е и първият път в кариерата на шампиона, в който той получава такава рана.

Още в следващия рунд обаче Касиус Клей моли треньора си да му свали ръкавиците. Причината е, че изпитва ужасяваща болка в очите. Според някои версии лекарският щаб на Сони Листън нанася върху ръкавиците на шампиона мазило, което при досег с очите пречи на съперника да вижда.

Въпреки това в следващите няколко части полуслепият Касиус Клей успява да натисне още повече съперника си. При гонга за начало на седмия рунд Сони Листън дори не става от мястото си в ъгъла и съдията дава победата на Клей с технически нокаут.

Забраняват на Мохамед Али да се боксира

Мохамед Али Касиус Клей

Така стартира и бляскавата кариера на Касиус Клей на професионалния ринг. Малко след победата му над Сони Листън той решава да приеме исляма. Това означава, че трябва да смени и името си. Така се ражда и легендата за Мохамед Али.

В следващите три години Али прави общо девет защити на световната си титла. Включително срещу Сони Листън и друга легенда в бокса – Флойд Патерсън. През 1967-ма обаче Мохамед Али понася много тежък удар. Титлите му са отнети, тъй като той отказва да влезе в армията на САЩ и да участва във войната във Виетнам. Следват редица дела между него и правителството на Щатите, а той остава далеч от бокса до октомври 1970-та, когато получава лиценз да се боксира, но само в Атланта, щата Джорджия.

Там той побеждава Джери Куари, а близо месец по-късно получава още една добра новина. Щатът Ню Йорк също му връща лиценза. В крайна сметка Мохамед Али получава правото отново да се боксира. В началото на март 1971-а той излиза на ринга срещу Джо Фрейзър за световната титла. Али обаче губи по точки с единодушно решение на съдиите край ринга. Това е и първото му поражение като професионалист.

Али отново е на световния връх

Мохамед Али Касиус Клей

В следващите години Мохамед Али се утвърждава като най-добрият боксьор в света. През зимата на 1974-та той отново става световен шампион, след като побеждава Джордж Форман в знаменитата им битка в Заир. Последният голям мач на Мохамед Али на професионалния ринг е през октомври 1975-та. Тогава той се изправя за трети път срещу Джо Фрейзър. Али отново печели и намеква за отказване.

Въпреки това Али прави още няколко мача в следващите години, в които защитава световната си титла, и през 1980-та официално слага край на кариерата си. Последният му двубой е срещу Лари Холмс на 2 октомври. Али е на почти 39 години и е буквално смазан от „Убиеца от Ийстън“, както наричат неговия съперник.

Стига се дотам, че в 10-ия рунд треньорът на Али Анджело Дънди се качва на ринга, за да спре мача. Това е и единственият път в кариерата на суперзвездата, в който той губи заради отказване. Али се оттегля от професионалния бокс с актив от 56 победи и едва 5 загуби.

Най-великият боксьор за всички времена

Мохамед Али Касиус Клей

Заради знаменитите си постижения на ринга той е считан за най-великия боксьор за всички времена. Мохамед Али си заслужи това прозвище още като Касиус Клей от Луивил. Момчето, което едва на 18-годишна възраст вече бе златен медалист от Олимпийски игри. Отличие, което му даде път в големия бокс.

Любопитното е, че той губи медала си от Игрите в Рим малко след тяхното приключване. Първоначално се спекулира, че Али го е хвърлил в река Охайо, след като на него и негов приятел им е отказано да им бъде сервирано в заведение, което е било само за бели. Впоследствие се оказва, че той го е загубил само година след спечелването му. Все пак през 1996-та Мохамед Али получава нов медал, докато е факлоносец на Игрите в Атланта. Великият боксьор си отиде от този свят на 3 юни 2016-та на 74-годишна възраст.

Мохамед Али Касиус Клей

През лятото предстоят Олимпийските игри в Париж. В боксовия турнир ще участват стотици състезатели от цял свят. Всеки един от тях ще иска да стигне до заветното злато. Така, както го направи Касиус Клей преди повече от 60 години. Човекът, който знаеше, че ако планината не отиде при Мохамед, Мохамед ще отиде при планината.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 127 дни до Париж 2024: Невъзпятият герой, който позлати Фелпс и разби френските надувковци

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт