162 дни до Париж 2024: Шампионът на България, който си отиде твърде рано

25826

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

В живота, както и в спорта има щастливи истории. Разбира се, има и трагични. А има и щастливи истории, който завършват трагично. Именно последните най-често се запечатват в съзнанието на феновете. Днес ще ви разкажем една такава история – щастлива, но с трагичен край. Историята на последния български щангист, който печели златен медал на Олимпийски игриМилен Добрев.

Първи стъпки в щангите

Милен Добрев

Милен Добрев e роден на 22 февруари 1980 година в Пловдив. Детството му минава в близкото село Житница, където живеят баба му и дядо му. Когато е едва шести клас в спортното училище „Васил Левски“, той се захваща с вдигане на тежести като тренира при Георги Йотовски и се състезава за местния клуб Марица.

Пловдивският щангист показва, че в него има много хляб, и през 1996-а, едва на 16 години, печели бронзов медал от Европейското първенство по вдигане на тежести за младежи, което се провежда в Бургас. Тогава той се състезава в категория до 70 килограма.

В края на 90-те и началото на 2000-та Милен Добрев става част от ЦСКА, тъй като преминава през задължителната военна служба. През 2000 година, вече в категория до 85 килограма, българинът печели сребро от Световното първенство за младежи в Прага. След като се уволнява, той се присъединява към Марица-Олимп, където започва подготовка под ръководството на Кръстю Милев.

Дебют в националния отбор и последващи успехи

Милен Добрев

Още в самото начало на 2001 година Добрев вече е част от разширения състав на националния отбор на България по вдигане на тежести. Дебютира за тима на Европейското в Тренчин, където не успява да вземе медал, въпреки че в изхвърлянето е трети. В края на лятото той печели златен медал от Игрите на добра воля, които се провеждат в Бризбън. Годината пък завършва по отличен начин за българина и той взима бронзов медал от Световното първенство в Анталия.

Именно тези успехи слагат началото на страхотната кариера на Милен Добрев. През 2002-а българинът минава в горната категория – до 94 килограма. В нея той също показва класата си. Добрев печели сребърни медали от Световното във Варшава и Европейското в Анталия.

Олимпийската титла в Гърция

През 2003 година той се утвърждава като един от най-добрите щангисти в категория до 94 килограма. Милен Добрев смазва конкуренцията на големите надпревари и печели златни медали от Световното във Ванкувър и Европейското в Гърция. След тези успехи на всички е ясно, че има бляскаво бъдеще в спорта.

Добрев стартира по отличен начин 2004 година, която е най-успешната в кариерата му. Той отново печели златен медал от Европейското първенство в Киев през пролетта. През лятото пък представя България на Олимпийските игри в Гърция, където за пореден път разбива конкуренцията и взима златото.

Добрев е преследван от контузии и слага край на кариерата си

Милен Добрев

Звездата в щангите обаче е преследван от контузии през по-голямата част от кариерата си. Последният медал, който Милен Добрев печели за България, е бронз от Световното първенство в Доха през 2005-а. Той участва и на надпреварата в Санто Доминго година по-късно, но не успява да се добере до отличие.

В крайна сметка Милен Добрев слага край на бляскавата си кариера през 2008 година – в навечерието на Олимпийските игри в Пекин. Причината е ясна – серия тежки контузии, които не му позволяват да продължи да се състезава.

Милен Добрев си отиде от този свят едва на 35 години

Милен Добрев

Милен Добрев си отиде от този свят прекалено рано - на 21 март 2015-а. На едва 35-годишна възраст. Родният щангист бе покосен от инфаркт в дома си в Пловдив. България потъна в скръб, тъй като загуби един от спортните герои на новото време. Милен Добрев обаче завинаги ще остане в историята със своите постижения.

През лятото предстоят Олимпийските игри в Париж. Българските щангисти имат сериозни шансове да спечелят медали. А ние, феновете, ние се надяваме, че някой от тях ще грабне златото. Както го направи Милен Добрев през 2004-а, когато взе последния златен медал за България във вдигането на тежести до момента.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 169 дни до Париж 2024: „Царицата на спорта“ носи голяма олимпийска слава на България

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт