169 дни до Париж 2024: "Царицата на спорта" носи голяма олимпийска слава на България

7460
169 дни до Париж 2024: "Царицата на спорта" носи голяма олимпийска слава на България
Снимка: Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Леката атлетика, често наричана "Царицата на спорта", е един от най-успешните олимпийски спортове за България. Страната ни е завоювала 5 олимпийски титли, 8 сребърни медала и 6 бронзови отличия. Или общо 19 медала. С тези показатели леката атлетика се нарежда на трето място по олимпийски медали за България - оставя пред себе си единствено борбата и щангите (равен брой медали с бокса).

Българската лека атлетика на олимпийски игри

  • 5 златни медала
  • 8 сребърни медала
  • 6 бронзови медала

България има големи традиции в леката атлетика, макар и от днешна перспектива да не се говори толкова за български успехи в този спорт. Всъщност последният медал за България в леката атлетика на олимпийски игри дойде в Рио 2016, когато Мирела Демирева се окичи със сребро във високия скок. Тя завоюва първия медал за България през новия век след олимпийската титла на Тереза Маринова в тройния скок от Сидни 2000.

Мирела Демирева

Първите медали

Действително ХХ век носи значително повече успехи на българската лека атлетика - и това важи в пълна степен и за олимпиадите. Първите медали идват в Мюнхен 1972, когато Диана Йоргова (дълъг скок) и Йорданка Благоева (висок скок) печелят сребърни медали, а Иванка Христова (тласкане на гюле) и Василка Стоева (хвърляне на диск) грабват бронза.

Първият олимпийски шампион на България в леката атлетика

Първият олимпийски шампион на България в леката атлетика идва четири години по-късно - в Монреал 1976. Тогава Иванка Христова успява да се пребори за златото в тласкането на гюле. В същата година Николина Щерева (800 метра) и Мария Вергова (хвърляне на диск) печелят сребро, а Йорданка Благоева завоюва бронз във високия скок след сребърното отличие в Мюнхен.

Иванка Христова

Игрите в Москва 1980, на които България е в топ 3 по медали сред държавите, леката ни атлетика печели само два медала - сребро за Мария Петкова на диск и бронз за Петър Петров на 100 метра. Страната ни бойкотира Лос Анжделис 1984 заради тогавашния режим, както пък западните страни бойкотират по-рано Москва 1980. Това лишава част от водещите ни атлети от възможност да се сдобият с олимпийски медали.

Йорданка Донкова и Христо Марков носят нови олимпийски титли

За сметка на това на Игрите в Сеул 1988, които са най-силната олимпиада на България, леката ни атлетика завоюва две олимпийски титли и още два медала. Йорданка Донкова взима титлата на 100 метра с препятствия, докато българският цар в Царицата на спортовете Христо Марков покорява тройния скок. Стефка Костадинова остава на два сантиметра от златото във високия скок, задоволявайки се със сребро. А Цветанка Христова печели бронз на диск.

Христо Марков

Денят, в който Йорданка Донкова стана олимпийска шампионка, България се размина с хеттрик от олимпийски титли. И именно Стефка Костадинова бе най-близо до това да превърне 30 септември в още по-специален ден за българския спорт. На Олимпийските игри в Барселона 1992 българската лека атлетика пък печели два медала - сребро на Цветанка Христова на диск и бронз на Йорданка Донкова на 100 м с препятствия.

Стефка Костадинова и Тереза Маринова - последните ни олимпийски шампиони в леката атлетика

Аталанта 1996 най-после носи бленуваното олимпийско злато за Стефка Костадинова във високия скок, но пък тя е и единствената българска лекоатлетка с медал от тези Игри. Сидни 2000 ни осигурява още една олимпийска шампионка - Тереза Маринова се зарече да грабне злато в тройния скок и го стори.

Тереза Маринова

На Игрите в Атина 2004, Пекин 2008 и Лондон 2012 българската лека атлетика остава капо, за да дойде и последният ни олимпийски медал в този спорт - среброто на Мирела Демирева. Токио 2020 също не бе запомнящ се за родната атлетика, но пък Париж 2024 наближава, а българските атлети със сигурност ще дадат всичко от себе си, за да се класират и да представят достойно България. 

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ДНИТЕ ДО ПАРИЖ 2024": Ненадминатият олимпийски шампион на България (ВИДЕО)

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Спортните рубрики на Спортни новини - Actualno.com вече са онлайн!🤩 ✍️Всяка седмица Ви очакват коментари, анализи,...

Публикувахте от Спортни новини - Actualno.com в Понеделник, 27 ноември 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт