197 дни до Париж 2024: България изпусна "Джобния Херкулес", който се извиси до Олимп (ВИДЕО)

10930
197 дни до Париж 2024: България изпусна "Джобния Херкулес", който се извиси до Олимп (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/ колаж Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

България винаги е била прославяна на Олимпийски игри, а и на останалите големи международни форуми от два спорта - борба и вдигане на тежести. Страната ни може да се гордее с велики състезатели като Валентин Йорданов, Армен Назарян, Янко Русев, Иван Иванов, но един друг има запленяваща история.

"Джобния Херкулес" се роди в България, но зарадва повече Турция

Неговото име е Наим Сюлейманоглу - "Джобния Херкулес", който завоюва две световни и три европейски титли за България. Впоследствие обаче свали трикото на "лъвовете" и донесе повече поводи за радост на Турция. За южната ни съседка щангистът грабна 3 олимпийски златни медала, а освен това стана 5-кратен световен и 4-кратен европейски шампион.

Наим Сюлейманоглу

Роденият в село Птичар Наим става световен шампион за юноши едва на 15

Всичко обаче започва в момчилградското село Птичар. Наим влиза в залата по вдигане на тежести едва на 10 години. Само 5 по-късно загатва за огромния си талант, като триумфира на Световното за юноши до 20 години в Сао Пауло. Така нисичкият ни представител си заслужва повиквателна за мъжкия тим, който е под ръководството на легендарния Иван Абаджиев, треньор №1 на България за ХХ век.

ОЩЕ: Държавна сигурност опитала да пречи на Сюлейманоглу да печели

Успешна 1984 година

Сюлейманоглу чупи рекорд след рекорд, печели медали. Макар че през 1984-та не участва на Игрите в Лос Анджелис, тъй кат страната ни бойкотира надпреварата, записва успешна година. Той става европейски първенец във Витория, Испания, и в най-силния турнир в света за 1984-та - „Дружба-1984“ във Варна. Над всички е и на Световната купа в Сараево.

Дните до Париж

Как България изпусна "Джобния Херкулес"

Следващата 1985-а е още по-добра - световна и европейска титла в категория до 60 килограма. През преломната 1986 година постижението се повтаря, за да се стигне до Световната купа в Мелбърн, където се случва нещо невероятно. Преименуваният на Наум Стилянов Шаламанов заради "Възродителния процес" щангист успява да избяга от българската делегация чрез подкрепата на Турското разузнаване МИТ и организацията „Сивите Вълци“.

ОЩЕ: България има с какво да се гордее в спорта през 2023-та

Няколко дни Сюлейманоглу се крие и сменя една квартира с друга. Впоследствие информират премиера Тургут Йозал за ситуацията, който нарежда Наим да бъде незабавно заведен в Турция. За целта Йозал изпраща личния си самолет и делегация от Анкара. Народа Република България налага вето за участията на състезателя в турнири за една година, но компенсация от 1 250 000 долара от турската федерация променя нещата.

"Не съжалявам": Гледната точка на Наим

"Живях в България 19 години и имах хубаво детство. Не съжалявам за нищо след това поведение. Беше много тежък период, а хората, станали свидетели на събитията, знаят най-добре. Дори и да се върна назад във времето пак щях да избягам от България, защото турското население беше под сериозен натиск“, казва Наим през 2012 г. пред Евроспорт.

Наим Сюлейманоглу

Сюлейманоглу пише история за Турция

С екипа на Турция той завоюва 5 световни и 4 европейски титли. Най-ценни обаче са златните медали от Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Игрите в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита в изхвърлянето и записва нула, след което прекратява славната си кариера. 

През 1998 година Международната федерация по вдигане на тежести го определя за Щангист № 1 на ХХ век. През кариерата си Наим е поставил 46 световни рекорда за мъже (26 от името на България). Тези числа говорят достатъчно за величието на "Джобния Херкулес", който при едни други условия в едни други времена може би щеше да се превърне в национален герой на България. Историята на Наим е в миналото. Сега предстоят Олимпийските игри в Париж 2024, за които отново таим надежди за злато във вдигането на тежести. Дали тогава, или след 4 години, родни щангисти ще заслужат шампионския приз, но би било хубаво поне те да донесат олимпийски отличия с трико в цветовете бяло, зелено, червено.

 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ ДНИТЕ ДО ПАРИЖ: В края на кариерата си Стефка грабна златото, което на два пъти ѝ се изплъзваше

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт