211 дни до Париж 2024: От допинг до кокаин - противоречивият олимпийски шампион на България (ВИДЕО)

13716
211 дни до Париж 2024: От допинг до кокаин - противоречивият олимпийски шампион на България (ВИДЕО)
Снимка: Колаж на Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Вдигането на тежести е един от от двата най-успешни спорта за България (заедно с борбата). Страната ни е четвърта в света по брой спечелени олимпийски медали, като има общо 37 отличия (12 златни, 17 сребърни, 8 бронзови). Пред България са единствено СССР (62), Китай (62) и САЩ (44). Освен славни моменти, българските щанги помнят и големи падения извън залата...

Гълъбин Боевски: противоречивият олимпийски шампион на България

Една от най-противоречивите личности в българските щанги е Гълъбин Боевски - олимпийски шампион от Олимпийските игри в Сидни през 2000 година. Освен олимпийски шампион, Боевски е и двукратен световен и триктратен европейски шампион, като поставя общо шест световни рекорда.

Гълъбин Боевски е и три пъти Спортист номер 1 на България, като е недостижим за останалите спортисти в три поредни години - 1999, 2000 и 2001 година. Макар и голям шампион, Боевски не успява да пази дистанция от скандалите, които го преследват през целия му живот. А първото голямо падение го хваща още по време на състезателната му кариера... 

Допинг скандал приключва кариерата на Гълъбин Боевски

През 2004 година Гълъбин Боевски е уличен от Международната федерация по вдигане на тежести във фалшифициране на допинг проби. Той е лишен от състезателни права за 8 години, а това води и до преждевременен край на спортната му кариера. Само година по-рано Боевски бе покорил европейския връх в щангите за трети път.

Гълъбин Боевски дава признаци за скандалната си личност още в активните си състезателни години, когато се слави с буйния си нрав. Той често търпи критики от треньори и ръководители за това, че нарушава дисциплината. Боевски влиза в конфликт и с легендарния треньор Иван Абаджиев.

След края на състезателната си кариера Боевски решава да влезе в политиката посредством партия ГЕРБ. Той става общински съветник в Столична община, но се задържа само една година, след като училищен скандал със сина му Пол го принуждава да напусне. Това е поредният случай, в който името на олимпийския шампион попада в лоша светлина.

Гълъбин Боевски

Гълъбин Боевски е заловен с 9 кг кокаин в Бразилия

Най-големият скандал за Гълъбин Боевски идва през 2011-а, когато е арестуван на летище "Гуарульос" в бразилския град Сао Пауло за трафик на наркотици. Той е заловен с 9 килограма кокаин в тайници в два от трите спортни сака на непълнолетната му дъщеря Сара. Бившият щангист твърди, че е купил куфарите от Бразилия и не знае как наркотикът се е озовал в тях.

Осъждат го на 9 години, а излиза от затвора след по-малко от 2

Гълъбин Боевски е осъден на 9 години 4 месеца затвор, но само година и половина по-късно е пуснат на свобода при неясни обстоятелства, за да се завърне в България. Животът на Гълъбин Боевски е разказан в детайли в книгата на Огнян Георгиев - "Белият затворник", където се разкрива и повече за това как олимпийският шампион успява да излезе от затвора толкова рано.

Гълъбин Боевски ще остане в историята като един от най-талантливите и успешни български щангисти, но и като онзи шампион, преследван от непрестанни противоречия - от лоша дисциплина, през допинг скандал, до трафик на кокаин. Все причини, за да бъде определян за "противоречив шампион".

Гълъбин Боевски

Българските щанги - успешни, но и противоречиви

А Гълъбин далеч не е единственият противоречив шампион в българските щанги. Историята помни Ангел Генчев (отнета олимпийска титла заради допинг и 11 години в затвор заради изнасилване, измами, хулиганство), както и по-пресните примери с олимпийския шампион Иван Иванов (арестуван заедно със сина му за подкуп; впоследствие освободен), и Карлос Насар, който пък участва в гонка с полицаи, карайки с бясна скорост под въздействието на наркотици.

Именно в Карлос Насар са и големите надежди на България за олимпийско злато на Париж 2024. Щангистът чупи рекорд след рекорд, подобно на Гълъбин Боевски и други негови предшественици. За Насар и останалите български щангисти обаче е важно да си вземат поука от съдбата на Боевски, за да не повтарят неговите грешки. Защото колкото и олимпийски титли да завоюваш, накрая най-важното е какъв човек си извън залата...

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ДНИТЕ ДО ПАРИЖ 2024": 7-кратният световен шампион на България, който бленуваше за друго... (ВИДЕО)

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Спортните рубрики на Спортни новини - Actualno.com вече са онлайн!🤩 ✍️Всяка седмица Ви очакват коментари, анализи,...

Публикувахте от Спортни новини - Actualno.com в Понеделник, 27 ноември 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com