Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Пас към миналото”: Христо Проданов остана завинаги в подножието на Еверест

04 март 2024, 07:00 часа • 9272 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

Дните 20 и 21 април 1984 година са едни от най-ярките в историята на България, но същото така и едни от най-тъжните. Тогава Христо Проданов става първият българин, изкачил най-високия връх на Земята – Еверест (8848 м), но също така остава завинаги в подножието на Покрива на света. Родният алпинист загива на слизане от върха, малко след като е изпълнил голямата си мечта.

Христо Проданов е доказан алпинист 

Христо Проданов

Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 година в Карлово. Още от юношеските си години е запален по алпинизма, а през 1961-а завършва Централната планинска школа „Мальовица“. След това участва в редица експедиции и покорява множество върхове в Европа и Азия. Той се утвърждава като отличен алпинист и през 1984 година е в националната експедиция за изкачване на Еверест, и то по Западния гребен. Това е най-трудният ръб към върха и поради тази причина е наричан „Жестокият път“.

В дните преди 20 април 1984-а родните алпинисти очакват най-добрия момент за атака на Еверест. Те са готови, но остават разочаровани, тъй като по това време се очаква да се разрази буря, която може да осуети изкачването.

Българинът атакува върха въпреки всичко 

Еверест

Христо Проданов обаче е категоричен, че ще се качи на Покрива на света. На 20 април започва изкачване сам. След дълги часове, в 18:15 местно време, стига до върха. Проданов го достига сам и без да използва кислороден апарат.

Така става първият българин, който стъпва на Еверест, но също така и първият ни сънародник, който го прави по най-трудния маршрут – без кислород и спътник. Христо Проданов също така е първият човек в света, който стига до Еверест в тежките условия на месец април.

Тежка буря връхлита Еверест 

Българският алпинист остава на върха малко повече от половин час. Той започва своето спускане, но по тъмно. На Еверест обаче се извива буря и на около 8700 метра надморска височина Христо Проданов е принуден да спре. Температурата достига минус 40 градуса по Целзий. На следващия ден той съобщава по радиостанцията, че много скоро няма да може да я използва. Причината е, че е загубил ръкавиците си, а също така вече трети ден няма кислород.

Людмил Янков тръгва да спасява приятеля си 

Тогава Христо Проданов чува по радиото: „Ице, ти си голям мъж! Ти си българин! Не заспивай! Всичко е окей, към тебе тичат хора!“. Отговорът му е: „Не съм далеч! Не съм далеч! Аз съм на гребена“.

Към първия българин, стъпил на Покрива на света, се е насочил един от неговите приятели – Людмил Янков. Той прави нещо, което никой до онзи момент не е успявал – за рекордно кратко време преминава денивелация от 1330 метра по пътя към „Зоната на смъртта“, както наричат местността на Еверест, където се намира Христо Проданов.

"На Еверест смърт няма, има само сливане с мечтата" 

Еверест

Людмил Янков носи със себе си няколко кислородни бутилки. В битката си да стигне до Христо Проданов той получава измръзване на четири пръста, които по-късно са ампутирани. Въпреки това Янков не се отказва и продължава да се изкачва в отчаян опит да намери своя приятел.

В крайна сметка Людмил Янков не успява да спаси Христо Проданов и намира единствено неговата раница. Тялото на първия българин, покорил Еверест, така и не е открито. „На Еверест смърт няма, има само сливане с мечтата”, казва Людмил Янков за случилото се с Христо Проданов.

Христо Проданов прослави България 

Христо Проданов Еверест

Така завършва историята на Христо Проданов – първия българин стъпил на Покрива на света. Човекът, който през 1984 година прославя страната ни със своята смелост и готовност за саможертва. Едни биха казали, че е постъпил неразумно, но България го обяви за герой.

Христо Проданов отдавна вече не е между нас, но е хубаво в дните около националния празник 3 март да си припомним за него и делото му, което прослави България, макар и да коства живота му.

И както е написал Патриарха на българската литература Иван Вазов в поемата си „Сливница“:

„Българио, за тебе те умряха,

Една бе ти достойна зарад тях,

И те за теб достойни, майко, бяха

И твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх“.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: „Пас към миналото“: Как Барселона спечели първата си КЕШ с Христо Стоичков в състава (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес