"Пас към миналото": Как Барселона спечели първата си КЕШ с Христо Стоичков в състава (ВИДЕО)

5302
"Пас към миналото": Как Барселона спечели първата си КЕШ с Христо Стоичков в състава (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

Историята от следващите редове ще ви върне в началото на 90-те години на XX век, когато футболни фенове от цял свят са насочили вниманието си към творението на Йохан Кройф, заслужило си прозвището "дрийм тийм". В редиците на световния колос Барселона се отличават имената на Андони Субисарета, Роналд Куман, Михаел Лаудруп, Хосе Мария Бакеро и българската звезда Христо Стоичков.

Те и съотборниците им пренаписват историята на каталунския гранд през 1992 година, завоювайки първата Купа на европейските шампиони (КЕШ), откакто е създаден клубът. "Ел Булгаро Феномено" има значителен принос за трофея, защото завършва надпреварата като голмайстор на тима с 4 попадения.

Пас към миналото

Секунди делят бъдещия носител на КЕШ Барса от отпадане

Форматът на турнира, чийто актуален наследник е Шампионската лига, е по-различен от сегашните европейски турнири. В първите два кръга участниците се изправят един срещу друг на разменено гостуване. След това остават осем отбора, които са разделени в две групи по четири състава. Първенците от всяка достигат до финал.

ОЩЕ: Да те настъпят бутонките на Камата: Как Стоичков си изпусна нервите срещу съдия в Ел Класико (ВИДЕО)

Немският шампион елиминира Етър и е в бойна готовност за Барса

Барселона стартира без особени затруднения срещу немския Ханза Росток и го елиминира с общ резултат 3:1. Не така обаче седят нещата във втория кръг. Шампионът на Западна Германия Кайзерслаутерн, който тъкмо е отстранил родния Етър Велики Търново, се готви за битка с "лос кулес".

Месията Бакеро спасява Барса

Първият мач е в столицата на Каталуния, а победата изглежда рутинна – 2:0 за „блаугранас” с попадения на Айтор Бегиристайн-Чики. При реванша в Германия възпитаниците на Кройф подценяват съперника и се сгромолясват. В 76-ата минута те изостават в резултата с 0:3, което ги изпраща обратно у дома. В заключителните секунди Хосе Мари Бареко влиза в ролята на "Месията" за гостите. Той вкарва за 3:1 и голът му на чужд терен класира Барса в груповата фаза.

ОЩЕ: Христо Стоичков можеше да има две "Златни топки", но... (ВИДЕО)

Пътят на Барселона до КЕШ

В първия двубой Стоичков и компания се изправят срещу Спарта Прага на "Камп Ноу" и постигат труден успех с 3:2. Точни за домакините са Гилермо Амор, Михаел Лаудруп и героят от Германия – Хосе Бакеро. "Лос кулес" стъпват накриво срещу Бенфика - 0:0, преди да надделеят при визитата си на Динамо Киев с 2:0. Камата открива резултата, а Хулио Салинас слага точка на спора.

Четвърти гол за Христо Стоичков

Следва класически успех с 3:0 над същия противник, а Стоичков прибавя нови два гола към сметката си. В Чехия Спарта Прага си го връща на Барселона и го подчинява с 1:0, за да завърже интригата в групата. В последната среща обаче българският атакуващ състезател и Бакеро осигуряват ранен аванс от две попадения на "блаугранас", което се оказва достатъчно за класиране на финал.

ОЩЕ: Геният, който има победи с по 5:0 в Ел Класико и с двата отбора (ВИДЕО)

Роберто Манчини

Съперник на финала е Сампдория

В другата група италианският Сампдория, в чийто състав се открояват имената на Роберто Манчини и Джанлука Виали, печели първото място с 8 точки, на 2 повече от тогавашния действащи европейски шампион Цървена Звезда и Андерлехт. Четвърти в таблицата е гръцкият Панатинайкос.

Паметният мач за титлата, герой е Куман

20 май 1992 година. Пълен „Уембли” в очакване на грандиозно шоу. 0:0 в редовното време праща финалния дуел в продължения. В тях в 112-ата минута се оказва паметна. За изпълнение на пряк свободен удар зад топката застават Христо Стоичков, Хосе Бакеро и Роналд Куман. Камата, който по-рано в хода на мача е уцели греда, чуква топката към Бакеро, а халфът я спира за Куман. Нидерландският защитник отправя бомбастичен шут. Стражът Джанлука Палиука е безпомощен. 1:0! Барселона - европейски шампион за пръв път в своята история, а българин се качва на трона на Стария континент!

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Когато 17-годишният Григор едва не шокира Рафа Надал (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Манчестър Сити продължава без грешка в борбата за титлата във Висшата лига (ВИДЕО)

Мъри го направи! Станимир Стоилов върна Гьозтепе в турската Суперлига

Арсенал бе на крачка от чутовна издънка срещу Тотнъм, но оцеля в лондонското дерби (ВИДЕО)

Стана ясно кой е новият треньор на Байерн, баварците вадят милиони, за да го вземат

Интер стартира празненствата по случай 20-та си титла с бой над Торино (ВИДЕО)

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят