Русия може да получи забрана за участие на Олимпиадата в Токио

2761
Русия може да получи забрана за участие на Олимпиадата в Токио
Снимка: Getty Images/Guliver

Комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) поиска изваждане на Русия от всички спортни състезания за 4 години, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Сензационното становище на комисията от експерти е провокирано от фалшифициране на информацията от антидопинговата лаборатория в Москва. Комитетът за проверка на съответствието на УАДА (КПС) препоръча на срещата на организацията в Париж на 9 декември Русия да бъде наказана, което би я извадило от Олимпийските игри в Токио през лятото. КПС мотивира препоръката с действия на руснаците, които определя като "изключително сериозни случаи на несъответствия с изискванията, в допълнение към утежняващи обстоятелства".

Франция иска арест на големи руски спортни деятели в леката атлетика

Франция поиска арест на бившия шеф на Руската федерация по лека атлетика и бивш треньор в националните отбори на Русия, предаде БГНЕС. ...

Препоръката идва, след като беше анализирана информацията от замесената в прикриване на систематична употреба на допинг лаборатория в Москва, предоставена на УАДА през януари.

Едно от изискванията на УАДА за премахване на наказанията на Русия, което беше прието през септември 2018 г., беше лабораторията в Москва да предостави всичката налична информация, без да я редактира. Преди възстановяването на правата, руската антидопингова агенция РУСАДА беше наказана в продължение на 3 години, заради разкрита схема за прикриване на допингирани атлети.

В изявление УАДА каза, че предоставената им от руснаците информация за московската лаборатория не е била "нито пълна, нито автентична". Световната централа твърди, че руснаците са премахнали стотици доказателства за нарушения и са изтрили множество файлове. Част от информацията била изтрита през 2016 и 2017 г., след като избухна скандала. Но друга част била изтрита през декември 2018 и януари 2019 г., малко преди да бъдат дадени данните на УАДА.

УАДА каза още, че някой в Русия е фалшифицирал част от ключова база данни. Фалшификацията била направена така, че да подкрепи руска теза за скандала. Тя гласеше, че бившият служител в лабораторията Григорий Родченков, който подаде сигнал за нередности в нея, е подхвърлил фалшиви доказателства в системата като част от опит да изнудва лабораторията.

"Чист спорт" ли? Нима някой иска подобно нещо?

Заговори се дори за някакво ново начало – на преден план щял вече да е спортът, а не измамите. И това ако не е промиване на мозъ...

Четирите години наказание е една от мерките, които КПС препоръча на изпълнителния борд на УАДА, който ще заседава в началото на декември. КПС препоръчва също така на Русия да се забрани да домакинства и да кандидатства за големи спортни прояви. КПС препоръчва и забрана официални лица от Русия да посещават големи спортни събития.

Отделни спортисти от Русия ще могат да се състезават на Олимпийските игри, но само ако докажат, че не са били част от схемата за систематично допингиране на атлети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Терористична заплаха: Париж 2024 остава без церемония по откриване?

120 дни до Париж 2024: Златният медал по пътя на Мохамед към планината

Контузии застрашават класирането на Милов и Назарян за Париж 2024

Багата слага ново начало с битка срещу 9 години по-млад руснак

Спорт по телевизията днес - 28 март 2024 г.

Кобрата: Галата ще бъде зашеметяваща, имам насрочен мач с Чар за световната титла

Голяма звезда в таекуондото ще играе за България на Игрите в Париж

Нургюл Салимова: В Рейкявик повиших рейтинга си и загрях за Турнира на претендентките

Атентатът в Москва буди опасения за терористична атака на Олимпийските игри в Париж

3 години по-късно: Рускиня взе златния медал на хваната с допинг българка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт