Русия спечелила Олимпиадата в Сочи, като службите ѝ подменяли допинг проби

1812
Русия спечелила Олимпиадата в Сочи, като службите ѝ подменяли допинг проби

Десетки руски атлети, включително 15 медалисти от Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година, са били част от държавна допинг програма. Програмата е развивана от есента на 2013 година с едничката цел Русия да доминира по медали на домашните игри, твърди бившият председател на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков пред The New York Times.

Родченков казва, че самият той е разработил „коктейл“ от три забранени за спортисти вещества, с който е помогнал за повишаване на спортните резултати на руснаците. По думите му руските служби са помагали и по време на Олимпиадата са подменяли пробите на допингираните спортисти.

Вече няма никакъв шанс волейболистите ни да отидат в Рио

И последната надежда на българския мъжки национален отбор по волейбол да стигне до предстоящите Летни олимпийски игри в Рио де Жанейро ...

В Сочи Русия спечели общо 33 медала – 13 златни, 11 сребърни и 9 бронзови, а на второ място остана Норвергия с 11 златни, 5 сребърни и 10 бронзови медала т.е. общо 26 отличия. САЩ остана чак на четвърто място – 28 медала, но само 9 титли, 7 втори места и 12 трети места.

Само допреди няколко месеца Григорий Родченков беше начело на проверките за допинг в Русия и получи медал от руския президент Владимир Путин. Впоследствие обаче Родченков беше обвинен, че е изнудвал руски спортисти със заплахи, че ще обяви техни положителни всъщност допинг проби. След като двама от бившите му колеги в руската антидопингова агенция (РУСАДА) починаха при подозрителни обстоятелства, Родченков избяга в САЩ и живее в Лос Анджелис, заедно със заместника си в лабораторията Тимофей Соболевски. На 3 февруари почина Вячеслав Синев, председател на управителния съвет на РУСАДА, а на 15 февруари масивен инфаркт отне живота на бившия изпълнителен директор на организацията Никита Камаев.

Интересен факт за Родченков е, че през 2011 година срещу него е имало разследване в Русия заради предоставяне на допинг на спортисти, но то е било прекратено. Руският експерт счита, че това е станало, защото е участвал в допинговата програма за Сочи. Сестра му има присъда в Русия по същото обвинение, за което Родченков е разследван.

Повече подробности от шокиращите признания и каква е реакцията на Русия при поредния скандал - научете в Sportlive.bg.

Ясно е кои са най-често хващаните с допинг спортисти през 2014 година

Русия е страната с най-голям брой регистрирани случаи на допинг, установени през 2014 година. Наложените санкции са 148 за 1693 състеза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт