"Забранено" е основната дума на Олимпиадата в Пекин

7529
"Забранено" е основната дума на Олимпиадата в Пекин
Снимка: Getty Images

За разлика от последните десетилетия, когато Олимпийските игри бяха нещо като празници в планетарен мащаб, сегашната зимна олимпиада в Пекин е свързана с повече безпокойство и несигурност, отколкото с усещане за тържество на човешката сила и дух, пише в материал на expert.ru. На първо място, заради политическите събития - ще има ли военен конфликт и провокации по време на Олимпиадата между Русия и Украйна или между Китай и САЩ заради Тайван? За мнозина днес това изглежда по-важно отколкото кой ще победи в биатлона или във фигурното пързаляне.

На второ място, заради безпрецедентните медицински ограничения, пред които спортът отстъпи на заден план. Животът на спортистите е максимално регулиран, а здравните изисквания към тях са драстични.

Политиката на Китай по отношение на КОВИД е много по-строга, отколкото на Олимпийските игри в Токио преди само шест месеца. Пекин изгради срещу вируса преграда на няколко нива – първо, само ваксинирани могат да участват в Игрите като пълният курс на ваксинация трябва да бъде завършен не по-късно от 14 дни преди пристигането в Китай. За неваксинираните беше оставена вратичка под формата на 3-седмична карантина, но нито един човек не се възползва от нея по разбираеми причини - за професионалните спортисти три седмици без тренировки са немислими.

24-те Зимни олимпийски игри в Пекин бяха тържествено открити (СНИМКИ)

Президентът на Китай Си Дзинпин обяви 24-те Зимни олимпийски игри в китайската столица Пекин за открити. Градът ще се опита да обърне с...

Второ, поне 14 дни преди олимпиадата, участникът трябваше да изтегли специално приложение, в което да качи сертификата си за ваксинация и да отбелязва всеки ден здравословното си състояние. Трето, спортистите и членовете на делегациите бяха задължени да си направят два PCR теста в два отделни дни до 96 часа преди заминаването си за Пекин. При това тези тестове се правят само на места, одобрени от китайското посолство. Наличието дори на един положителен тест означаваше забрана за влизане в Китай.

Но това не е всичко. Спортистите на Олимпийските игри ежедневно минават през PCR тестове, измерване на температурата и докладване на здравословното им състояние в приложението. При положителен тест биват отстранявани от състезанията и премествани в изолационна стая, а ако имат симптоми - в болница.

китай

Източник: GettyImages

Тези, които са били в контакт с дал положителен тест спортист, попадат в трудна ситуация. За близък контакт се приема престой до 15 минути край заразения на разстояние по-малко от метър и без маска. Такива спортисти биват изолирани в отделна стая и правят PCR тестове на всеки 12 часа. Този режим може да бъде облекчен след една седмица, ако тестовете са отрицателни. Ако контактните лица обаче не са спортисти и други могат да изпълняват техните задължения, те са принудени директно да напуснат Китай до 24 часа или да се подложат на 3-седмична карантина. На летните олимпийски игри в Токио изискванията в това отношение бяха много по-меки: нужен беше само отрицателен PCR тест при пристигането в страната.

Зимните олимпийски игри в Пекин започват - ето какво е българското участие

XXIV-те Зимни олимпийски игри в Пекин започват на 4 февруари с церемонията по откриването, която ще се проведе от 14:00 часа българско ...

Освен това в Китай състезателите, треньорите и персоналът са настанени в три олимпийски села „балони“ без право на напускане – в центъра на Пекин, в Янцин и в Джанджиаку. Всеки „балон“ се състои от стадиони, спортни игрища, конгресни центрове и хотели. „Балоните“ са свързани с високоскоростна железница и магистрали с обособени ленти, които могат да се използват само от олимпийски транспорт.

"Забранено" е основната дума на Игрите в Пекин. Спортистите се превозват със специален транспорт до съоръженията, като използването на друг вид транспорт или ходенето пеша е забранено. По периметъра на олимпийските обекти и хотелите има заграждения и контролно-пропусквателни пунктове. На спортистите, журналистите и членовете на делегации е забранено да напускат територията на хотелите. „Балонът“ се състои от два кръга: вътрешен - спортисти, треньори и персонал, и външен - всички останали. Контактът с хора от друг кръг е забранен. Ако трябва да се предават някакви вещи, това става чрез камери за съхранение с две вратички или чрез роботи за доставка. Вътре в „балона“ маската може да се сваля само по време на хранене или когато сте сам в стаята си. Ръкостисканията и прегръдките, разбира се, са забранени.

Въпреки строгите правила, организаторите на Олимпийските игри в Пекин все пак не посмяха да нарушат една от дългогодишните олимпийски традиции - раздаването на презервативи на спортисти и членове на делегациите. Олимпиадите, на които присъстват атлетични младежи с високи хормонални нива, отдавна са се превърнали в празник на секса. Рекордът беше поставен в Рио де Жанейро, когато организаторите раздадоха 450 000 презерватива. На олимпиадата в Токио, състояла се вече в ерата на КОВИД, за да се ограничат контактите, бяха монтирани специално проектирани легла, които да се чупят при по-голямо натоварване. И все пак в Пекин, въпреки забраната за всякакви контакти, по пет презерватива чакат всеки участник в олимпийското село. Организаторите обаче се надяват те да си останат само сувенири до края на Игрите.

Но независимо от всички мерки срещу COVID, вероятността рязко да се увеличи заболеваемостта по време на Олимпиадата е много голяма. Спортисти с положителни тестове ще бъдат отстранявани, лидерите могат да не стигнат до финалите и съответно спокойно могат да спечелят тези, на които никой не залага. Тази олимпиада вероятно просто ще се превърне в турнир на онези, които са имали късмет да не дадат положителен тест.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт